Flexibiliteit arbeid wordt ook Aboutaleb nu echt te gortig

‘De enige zekerheid die de wet flexibiliteit en zekerheid biedt, is dat je geen vast contract krijgt.’..

Dat constateerde de ambtenaar die namens staatssecretaris Aboutaleb een rede afstak op het jaarfeest van de Algemene Bond Uitzendbureaus (ABU).

‘Dat is wrang’, aldus de tekst van Aboutaleb, ‘want dat vaste contract is wél maatgevend voor bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek of een lening.’

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb kondigde daarom meteen een herziening van de flexwet aan. Het grootste deel van de flexwerkers wil volgens Aboutaleb gewoon een ‘vaste’ baan. Maar dat zit er niet in.

Volgens de wet mag één keer een contract van maximaal drie jaar wordt afgesloten, of drie contracten van samen maximaal drie jaar. Het vierde contract is dan een vaste baan, tenzij er drie maanden tussen de contracten zat. In cao’s kunnen de normen worden opgerekt of beperkt.

En wat is de afgelopen jaren gebeurd? ‘Die flexibiliteit wordt in alle richtingen uitgerekt. Met medeweten en medewerking van de vakbond. Iets waar ik me wel eens over heb verbaasd’, liet Aboutaleb zeggen.

Dat oprekken is het kabinet te gortig. Hoe Aboutaleb dat wil beperken, laat hij nog in het midden. Goed nieuws voor de tijdelijke contractanten, en slecht voor de uitzendbureaus, detacheerders en andere bemiddelaars. Hoewel volgens onderzoek dat de ABU liet doen ter gelegenheid van het jaarfeest hun markt fors zal groeien. Nu is volgens dat onderzoek eenvijfde van de werknemers ‘flexibel’. Flexibele werknemers zijn degenen zonder vaste baan, dus uitzendkrachten (4 procent), tijdelijke contractanten (12 procent) en éénmansbedrijfjes ofwel zzp’ers (4 procent). Die flexibele ‘schil’ zal in 2015 zijn uitgedijd tot 25 procent. In bedrijven met 100 tot 200 werknemers zal naar verwachting zelfs een derde van het personeel flexibel zijn. Hoe de toenemende flexibilisering zich verhoudt met het verlangen van tijdelijke contractanten naar een vaste baan, en met de slag om talent in de vergrijzende samenleving, werd niet duidelijk.

En het onderzoek hield uiteraard geen rekening met de wensen van Aboutaleb. (GH)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden