Flexibele lonen

WAT IN productiebedrijven sluipenderweg gangbaar is geworden, moet nu in alle openheid worden ingevoerd in de bankenwereld: een flexibel loon, en een nog flexibeler arbeidsrelatie....

Flexibel loon is voor topfunctionarissen in het bedrijfsleven niet nieuw. Zij krijgen al winstdelingen, bonussen of aandelen bovenop hun basisloon. De banken willen echter verder gaan, en opperen een driedeling onder het personeel. De laagste banen worden uit de cao getild en ondergebracht in goedkopere regelingen. De binding van deze werknemers met hun bank verdwijnt, en de werkgever investeert niet langer in scholing en opleiding. Het middenkader krijgt wel opleidingskansen, maar moet zich realiseren dat een baan niet blijvend is. Dat is alleen nog weggelegd voor de toplaag van het personeel, die van groot belang is voor het overleven van de onderneming. Deze werknemers worden met veel geld gebonden.

De vakbonden hebben uiterst afwijzend gereageerd op het schot voor de boeg van de werkgevers, hoewel ook zij weten dat flexibilisering niet langer is weg te denken uit de arbeidsverhoudingen. Bedrijven concentreren zich steeds meer op de kerntaken. Schoonmaak, kantinediensten, bewaking en andere niet-essentiële taken worden extern ingekocht. Zo kan het voorkomen dat op één afdeling zeer verschillende arbeidscontracten zijn te vinden, variërend van vast personeel tot nul-urencontracten, oproepkrachten, uitzendkrachten, gedetacheerden of ingeleende werknemers.

De economische productiefactoren zijn in zulke bedrijven doorgaans goed verzorgd, maar het is de vraag of dat ook geldt voor de sociale productiefactoren. Voor een tevreden en loyale werknemer tellen ook basale dingen mee als veiligheid, geborgenheid en identificatie met het bedrijf. Wie zijn koffiejuffrouw huurt van het bedrijf dat de automaten levert, moet geen meerwaarde verwachten voor de eigen onderneming. Dat geldt ook voor bewaking en schoonmaakpersoneel.

Het maakt niet uit of de werknemer nu wel of niet in vaste dienst is; het gaat om het gevoel van waardering dat het bedrijf biedt. Dat is niet groot als een werknemer uit de gewone cao wordt gehaald en wordt ondergebracht in een goedkopere regeling. Iemand die van de ene op de andere dag elders te werk kan worden gesteld, raakt het gevoel kwijt dat hij ergens bijhoort. Als het bedrijf ook nauwelijks carrièremogelijkheden biedt, kan dat de sfeer en de loyaliteit van het personeel schaden. Goedkoop zou dan wel eens duur kunnen uitpakken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden