Recept

Flexibele kommetjesbonen

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Kommetjesbonen (Hoofdgerecht voor vier personen)

Foto Tallina van den Hoed

Omdat ik kinderen in huis heb die meer eten dan ik me ooit kon voorstellen, is één grote koelkast niet genoeg, we hebben er twee. In het begin van deze overvloed dacht ik dat we dan een ordelijk, overzichtelijk systeem zouden hebben van wat in welke koelkast staat, maar dat is niet gelukt. Het is een chaos. Beide koelkasten zitten vol. Met keurige boodschappen, heel veel groenten en aangebroken potjes die na opening koel bewaard dienen te worden. Maar ook halfvolle bakken yoghurt, aangevreten stukken kaas, volle, lege en halflege eierdozen, melkpakken, diverse bakjes-met-restjes en veel aangesneden groenten.

Ik ruimde op en maakte iets lekkers van de restjes. Moet u ook doen, u houdt zeeën van koelkastruimte over!

Tallina van den Hoed. Foto Studio V

Bereiding

Snipper de ui en hak de knoflook in kleine blokjes. Fruit ze zachtjes in olijfolie terwijl je de peper en de paprika eerst van hun zaadlijsten en zaadjes ontdoet en daarna in stukjes snijdt. Giet de bonen en de mais af in een vergiet en voeg ze bij de uien. Voeg de gepelde tomaten toe, plet ze met een pollepel en doe de specerijen erbij. Roer en laat het geheel 10 minuten pruttelen. Schil de gewone en de zoete aardappel, snijd ze in dobbelstenen en bak ze met wat olijfolie in een pan of in een airfryer tot ze goudbruin en gaar zijn. Snijd plakken van de aubergine of courgette en bak ze in een pan of in een contactgrill tot ze gaar zijn. Bestrooi met zout en peper. Kook de rijst, couscous of quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maak de kommetjes: schik wat blaadjes sla aan de zijkant. Schep er een volle soeplepel bonen in, daarnaast wat aardappelblokjes, daarnaast rijst (of couscous of quinoa) en zet er wat plakjes courgette of aubergine bij. Strooi er wat kaas over, leg er een lepeltje crème fraîche bij en serveer meteen. Het staat u vrij uw eigen groenterestjes te gebruiken. deze kommetjes zijn reuze flexibel.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Kommetjesbonen. Foto Tallina van den Hoed

Ingrediënten

1 ui
2 tenen knoflook
1/2 rode peper
1 paprika
1 grote pot bruine bonen
1 klein blikje zwarte bonen
1 klein blikje mais
1 blik gepelde tomaten
1 volle theel. gerookte paprikapoeder
1 volle theel gemalen korianderzaadjes
1 volle theel. gemalen komijnzaadjes
zout, peper
150 g aardappel
150 g zoete aardappel
1 olijfolie
1/2 aubergine of courgette
50 g rijst , quinoa of couscous
blaadjes sla
geraspte kaas
zure room

Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.