Flexibele beloning regel in middelgrote bedrijven

Tweederde van de middelgrote bedrijven doet aan flexibele beloning. De hoogte van het salaris is in deze bedrijven voor een deel afhankelijk van de individuele prestatie en/of de winst....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het systeem van flexibele beloning geldt slechts voor een beperkt deel van het personeel. Gemiddeld doet eenderde van de medewerkers mee. De rest, doorgaans het lagere en niet-commerciële personeel, gaat met een vast salaris naar huis.

Toch is de werkgeversvereniging VNO/NCW tevreden met de uitkomst van het onderzoek. 'Driekwart van de ondervraagde ondernemers is van plan het aantal bonussen en andere vormen van prestatiebeloning uit te breiden. ', aldus N. van Kesteren van de vereniging VNO-NCW. Flexibele beloningsvormen zijn er in soorten en maten. Doorgaans is een klein deel van het loon (gemiddeld 8 procent) flexibel.

Bonussen en andere toeslagen kan de ondernemer weer intrekken op het moment dat de economie stagneert of de bedrijfsresulaten tegenvallen. Van Kesteren noemt dat het goede-tijden-slechte-tijden model. Maar wat als een werknemer goed presteert in een slechte tijd? 'Door flexibele beloning komt werknemers dichterbij het ondernemerschap te staan. En dan kan het gebeuren dat je in slechte tijden heel hard moet werken en toch met minder opbrengst naar huis gaat. Dat is niet rechtvaardig, maar ondernemen is ook niet rechtvaardig', aldus van Kesteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden