Flexibel waterknaagdier

Een rijkgeïllustreerd boek vol feiten over de bever (en de mens).

Jasja Dekker, Stefan Vreugdenhil: Bevers

KNNV; 108 pagina's; € 19,95.


23 duizend haren per vierkante centimeter huid heeft de bever, een mensenhoofd telt er een schamele 300 op hetzelfde oppervlak. De bever gebruikt zijn geschubde staart als zwemroer, en als stut om mee rechtop te staan terwijl hij aan bomen knaagt. Aan de staartbasis zit de cloaca, één enkele opening net als bij vogels, met daarin verborgen de voortplantingsorganen en de klieren die castoreum of bevergeil produceren.


In het rijkgeïllustreerde Bevers laten beveronderzoeker Stefan Vreugdenhil en ecoloog Jasja Dekker zien dat zij hun onderwerp, het waterbewonende, grootste Europese knaagdier, door en door kennen. Het boek staat vol gegevens over de speciale lichaamsaanpassingen van de bever voor zijn waterleven, en over het bijzondere gedrag - zoals het iconische vellen van bomen om bij het voedsel van bast en twijgen te komen en om waterstromen af te dammen.


Ondanks de soms droge toon - Dekker en Vreugdenhil zijn serieuze veldbiologen - schemert verwondering door over de bever en toewijding aan het in de natuur bestuderen van het flexibele dier. Datzelfde geldt voor de interviews met beveronderzoekers van het eerste uur, al zijn acht daarvan te veel van het goede.


Het boek benadrukt de verweven geschiedenis van mens en bever. In de Steentijd bestond 80 procent van het vleesmenu van de bewoners van wat nu de Noordoostpolder is uit bevers. Met het in 1826 schieten van de beroemde bever van Zalk door pelsjagers stierven de dieren in Nederland uit. Intussen leven er honderden bevers, onder meer in de Biesbosch en het rivierengebied bij Nijmegen, dankzij succesvolle herintroducties. En hun aantal stijgt.


Een tijdig eerbetoon.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden