Flex-azc's moeten jojo-effect van asielinstroom opvangen
Er moet een 'flexibele reservecapaciteit' aan opvangplekken voor asielzoekers komen. Daarvoor pleiten COA-bestuursvoorzitter Gerard Bakker en Jos Wienen, voorzitter van de VNG Commissie Asiel & Integratie, vandaag in het AD.
De flex-azc's zouden het jojo-effect van de onvoorspelbare en wisselvallige instroom van asielzoekers moeten opvangen. Tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 werden dorpen als Oranje overvallen door (de uitbreiding van) een azc. Het afgelopen jaar zijn tientallen voorgenomen opvanglocaties weer afgeblazen omdat het aantal asielzoekers sterk is verminderd. Het COA kampt daardoor met een overcapaciteit van duizenden bedden.
'Het is niet slim is om iedere keer weer een azc eerst met veel problemen te openen en dan weer, met aardige kosten, te sluiten', zegt Wienen, tevens burgemeester van Haarlem. 'Daarom willen we nu naar een systeem waarbij je reservecapaciteit hebt die je snel kunt inzetten indien nodig. Zonder dat je moet zoeken naar nieuwe plekken.'
Diverse gemeenten claimen genoegdoening bij het COA voor de kosten die zij hebben gemaakt bij het voorbereiden van de komst van de azc's die er niet komen. Andere gemeenten willen het COA aan het contract houden. Oude Pekela, dat onlangs werd overvallen door de sluiting van het lokale azc, wil een miljoen euro voor het huurcontract dat doorloopt tot 2020.
'Ik begrijp dat mensen die zich toen hard hebben gemaakt voor een opvanglocatie nu teleurgesteld kunnen zijn', zegt COA-bestuurder Bakker. Flexibele opvanglocaties zouden bewoond kunnen worden door studenten, statushouders of mensen die net gescheiden zijn. 'Als het nodig is, kan zo'n locatie dan snel weer een azc worden.'