Flauwvallen met de ramen dicht
De ambulance heeft al een paar keer voor de deur van Pegatron Services in Breda gestaan. Het is er zo warm dat werknemers onderuitgaan. Naar buiten kunnen ze niet.
BREDA/OOSTERHOUT - 'Ut is zund!', zegt de vrouw (50-plus) en ze rijdt weg bij Pegatron Services in Breda. Vanuit de WW had ze weer een baan als uitzendkracht, maar ze heeft net haar kluisje leeggehaald. 'Ik kan dit fysiek niet aan. We mochten niet praten, een flesje water mocht niet mee naar binnen. Het leek wel gevangeniswerk.'
De Inspectie SZW is gisteren direct een onderzoek begonnen naar de arbeidsomstandigheden bij het iPhone-reparatiebedrijf nadat er in de plaatselijke pers berichten waren verschenen over 'mensonterende werkomstandigheden'. 'Collega's vallen flauw omdat het zo warm is en er geen ramen open kunnen. De temperatuur loopt op tot boven de 30 graden. Door de strenge beveiliging zijn de pauzes te kort om naar buiten te kunnen. De ambulance is al een paar keer geweest. En de spanning neemt met de dag toe. Er zijn dagen dat er tien of meer collega's zijn ontslagen. Dat maakt je bang dat je zelf de volgende bent', zegt een werknemer die alleen op basis van anonimiteit wil praten. Pegatron wilde niet reageren.
Het Taiwanese bedrijf, dat eind vorig jaar in opspraak kwam door slechte werkomstandigheden in fabrieken in China, heeft sinds april een vestiging in Breda, waar ongeveer zeshonderd uitzendkrachten werken. De medewerkers, die een geheimhoudingsclausule hebben moeten tekenen, repareren iPhones van Apple in een grote hal van transportonderneming DB Schenker. De telefoontjes worden aangeleverd vanuit Afrika, het Midden-Oosten en Europa.
Breda heeft vijftig mensen vanuit de bijstand op vacatures afgestuurd, ongeveer de helft van hen heeft een baan in de vestiging die is opgezet vanuit de Tsjechische vestiging van Pegatron.
Als rond drie uur de avondploeg de dagploeg komt afwisselen stromen medewerkers het terrein op en af. Ze worden in goede banen geleid door een parkeerwacht, ook met een uitzendcontract. Een touringcar rijdt Tsjechen naar recreatiepark De Katjeskelder in Oosterhout. Zij leren de Nederlanders en een aantal Polen hoe ze de iPhones moeten repareren. 'Het is een kwestie van componenten vervangen', zegt een Tsjechische leidinggevende, die niet met zijn naam in de krant wil. 'Per onderdeel staat daar drie minuten voor. Dat kan best, maar Nederlanders willen het altijd anders doen dan wij voorschrijven. En ze willen praten, hè. Maar je wordt betaald om te werken.'
De Tsjech vindt de werkdruk niet hoog, maar 'we moeten wel de normen van Apple halen. Per shift moeten we 200 mobieltjes repareren. Een andere vestiging heeft Apple onlangs een half miljoen euro moeten betalen omdat de normen niet werden gehaald.'
FNV Bondgenoten heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd naar de lonen van de uitzendkrachten. 'We vermoeden dat ten onrechte het loon van de metalelektro-cao niet wordt uitbetaald', zegt bestuurder Tjeerd Bakx.
undefined