Flat banger voor protest dan voor Benno L.

Er waren donderdagavond voor het eerst geen demon-stranten bij de flat. Bewo-ners zijn blij met de rust.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JANNY GROEN

LEIDEN - 'Het is de stilte voor de storm', zegt de kok van De Lepelaar, het inpandige restaurant van de Leidse seniorenflat waar pedoseksueel Benno L. woont. Voor de flat houden agenten de wacht. In een politiebus, een straat verderop, hangen ME'ers lui onderuit. In een portiek staan twee andere agenten een sigaretje te roken.

Donderdagavond zijn er voor het eerst in vijf dagen geen demonstranten op de been. Twee opgeschoten jongens roepen 'weg met die kankerpedo', maar lopen schielijk door als ze de agenten ontwaren. De politie heeft sinds de verblijfplaats van L. afgelopen weekeinde bekend werd, elke dag stevig moeten optreden om een boze menigte in toom te houden.

Nu is het stil. Het regent, er is voetbal op televisie en een dag later zal burgemeester Henri Lenferink beslissen over het lot van L.

De kok denkt dat Lenferink voet bij stuk houdt, dat L. in de flat zal blijven. 'Hij zal een voorbeeld willen stellen: eigenrichting wordt niet gepikt in Nederland.'

De burgemeester praat zich de blaren op de tong. Hij spreekt voortdurend met ongeruste wijkbewoners. Donderdagavond is er ook weer een besloten bijeenkomst in het naburige Vlietland College.

'Als Benno mag blijven, breekt de hel los in deze straat', zegt een oudere flatbewoner die zijn hondje uitlaat in de stromende regen. Hij is bang dat dan vanuit het hele land pedojagers naar zijn straat zullen komen. En jongeren die tuk zijn op rellen. Hij heeft ze gezien, de afgelopen dagen: woedende schreeuwers, rode koppen. Zondag waren er wel driehonderd betogers. Hij durfde nauwelijks naar buiten met zijn hondje.

De flatbewoners zijn inmiddels banger geworden voor de demonstranten, dan voor hun nieuwe buurman. 'De hele dag rijden er dreigend auto's langzaam voorbij de flat. Vandaag kwamen er twee vieze oude mannetjes vragen op welk nummer Benno woont', vertelt de kok, die een sfeer van angst en onzekerheid beschrijft. Die onbekende daar, misschien gooit hij een brandbom naar binnen. Wie weet komen ze voor Benno en nemen ze de verkeerde te grazen. Zo wordt gedacht.

De wijk is ook verscheurd geraakt. Sommige bewoners kunnen wel leven met Benno in de buurt. 'Het monster' heeft een gezicht en daar kun je je kinderen voor waarschuwen, zeggen sommigen. Maar de meesten willen hem liefst over de Leidse grens kieperen. 'Kijk daar staat hij', wijst de man met het hondje naar een silhouet achter een verlicht raam. 'Hij kan geen kant uit.'

Hij weet wel een geschikte plek voor L: 'Een drijvende container op zee.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden