Flapuit: let op

Het nieuwe parlementaire seizoen begint, het is weer oppassen voor de Kamerleden. Praten, al dan niet betaald, is een vak. Een foutje is zo gemaakt.


Een druk op de verkeerde knop en prompt verandert een sms in een tweet. 'Lieve schat, ik moet nu lang naar Gerda luisteren. Mijn gedachten dwalen af naar jou.' Pieter Omtzigt, de fiscale spraakwaterval van het CDA, laat een van zijn zeldzame stiltes vallen als hij wordt geconfronteerd met zijn blunder van november vorig jaar.


Heel Nederland weet nu dat in de brave dossiervreter een heuse romanticus schuilt. Pikanter nog, iedereen weet nu dat zijn collega Gerda Verburg wat lang van stof, beter gezegd saai, kan zijn. Maar Omtzigt weet nu wel hoe zijn Iphone werkt en hij kan zelf langer het woord nemen nu Verburg een nieuwe baan heeft gevonden in Rome.


Het Binnenhof is in de ban van goede voornemens. Een nieuw jaar, nieuwe kansen. De vrolijke flapuit Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zal juist beter op haar woorden letten. Ze riep zomaar iets pittigs in de krant over hoofddoekjes, terwijl ze eigenlijk alleen maar over de politie mag praten. Iedereen meteen boos. Hoofddoekjes 'doet' een andere collega. Fractiediscipline heet dat. 'Ja, ja, ik heb ervan geleerd.'


Ook Richard de Mos van de PVV kwam met de schrik vrij nadat hij als echt Haagse jongen in een interview Haags blufte dat hij schooldirecteur is geweest. Dat was hij nooit. Dus raakte hij in Haagse kringen in opspraak. 'Ik was wat kort door de bocht, maar zal me voortaan beter voorbereiden op interviews.' Betaald praten is nou eenmaal een vak.


Want een misverstand is in de snelkookpan onder de kaasstolp zo geboren. Martijn van Dam (PvdA) zette een verkeerd kruisje op de stemlijst waardoor zijn hele fractie de hand opstak voor de nieuwe telecomwet. De PvdA was eigenlijk tegen. Van Dam belooft voortaan beter op te letten, al wil hij zijn fout ook niet al te veel opblazen. 'Het land is er niet onherstelbaar door veranderd.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden