Flaneren in Waddinxveen

Een keer per maand portretteert Hans van der Meer Nederland.

De 26.000 inwoners van Waddinxveen hebben het niet getroffen met de vooruitgang. Het winkelcentrum stamt nog uit het vorige Nederland. Al meer dan vijftig jaar wordt er gepraat over nieuwbouw, nergens in Nederland zijn zo veel plannen gemaakt die nooit werden uitgevoerd. Het enige wat er werd gebouwd zijn de Puntdaken, de laagbouw op de foto, die in 1975 is neergezet als tijdelijk onderkomen voor de winkeliers. Ze zitten er nog altijd.


Waddinxveen is zo'n plaats waar eigenlijk helemaal geen centrum is. Drie buurtschappen die nogal uit elkaar liggen, werden ooit één gemeente. Zoiets als een plein in het midden kennen ze er niet. Het jongste plan heet dan ook Centrumplan Waddinxveen. Op de site van de ontwikkelaar staat een artist impression en daarin herkennen wij het nieuwe Nederland dat op veel plaatsen zo ambitieus oprukt. Er wordt een veelzijdig en sfeervol centrum beloofd in de vorm van een plein met daaromheen voorzieningen en een winkelgebied. In de tekst onder het kopje 'winkelen' wordt de Waddinxveners pijnlijk duidelijk gemaakt wat zij al jaren ontberen: 'Voor wie lekker wil flaneren, op een van de terrasjes vanachter een verse cappuccino mensen wil kijken of na het winkelen met vrienden in een grand café wil afspreken.'


Een paar honderd meter van deze Passage ligt opgespoten zand de voormalige voetbalvelden van Be Fair te voorbelasten, zoals dat heet. De burgemeester hoopt er nog dit jaar de eerste paal te slaan. Overal staan vlaggetjes in het zand om vogels te verjagen, want voor je het weet nestelt er zo'n zeldzaam exemplaar en kan die paal weer worden opgeborgen. Die had trouwens al veel eerder de grond in gemoeten, maar door bezwaarschriften en de crisis is het er nog altijd niet van gekomen.


Het zijn lastige tijden voor de beleggers van dit soort projecten, te meer daar ons koopgedrag drastisch aan het veranderen is. Wij winkelen in webwinkels. Krijgen ze in Waddinxveen eindelijk een nieuw winkelcentrum, blijkt dat de vooruitgang alweer een stuk verder is.


Als wij zo doorgaan, komt er van dat lekker flaneren en vanachter een verse cappuccino naar mensen kijken in Waddinxveen helemaal niks terecht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden