Flammkuchen

Kookboekenmaker, illustrator en kok Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: flammkuchen

Zomerterrassen zonder Flammkuchen op de kaart zijn bijna niet meer te vinden. Het is een hip gerechtje dat terecht erg in de smaak valt. Ik hou er ook van: een crispy dunne pizza, belegd met room en iets lekkers. De traditionele uit Zuid-Duitsland of de Elzas wordt gemaakt met ui en 'speck'. Maar u weet vast meer variaties. Hier is de basis.

Ingrediënten (voor 4 stuks)

Voor het deeg:
250 ml lauw water
2 tl instantgist
400 gr bloem
snuf zout
3 el gesmolten boter

Voor erop:
250 gr crème fraiche
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 ui, in dunne partjes
125 gr ontbijtspek (liever Italiaans 'Speck'), in reepjes of stukjes

Meng de helft van het water met de gist. Laat 7 minuten staan.

Meng bloem en zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel daarin en voeg de boter toe. Kneed met schone handen en voeg de rest van het water in plensjes toe tot het deeg mooi samenkomt. Kneed nog 10 minuten op een licht met bloem bestoven aanrecht tot het deeg mooi zacht en glad is geworden. Vet een kom in en leg het deeg erin. Laat op een warme plaats afgedekt 1 uur rijzen, of tot het is verdubbeld in volume.

Meng de crème fraîche met de knoflook, zout en peper en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Verwarm de oven voor op de heetste stand: 225 graden of nog warmer: 250.

Kneed het deeg opnieuw, maar nu korter en verdeel het in vier gelijke porties. Rol een portie op een licht met bloem bestoven aanrecht zo dun mogelijk uit. Til de ovale deeglap op het bakpapier en besmeer met wat crème-fraîchemengsel, bestrooi met spek en uienpartjes en maal er zwarte peper boven.

Bak in 10-15 minuten tot de randen net beginnen te blakeren. Serveer direct. Maak meteen een volgende flammkuchen en ga door tot alles op is.

null Beeld illustratie yvette van boven
Beeld illustratie yvette van boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden