Flammkuchen met oesterzwam

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: zwamkuchen oftewel flammkuchen met oesterzwam.

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Een dunne pizza uit de Elzas wordt niet met tomatensaus gemaakt, maar met crème fraîche (en spek en ui). De Duitsers noemen die pizza dan ineens Flammkuchen, de Elzassers zeggen Flammekueche en de Fransen tarte flambée. Een pizza zonder tomatensaus bestaat in Italië overigens ook en heet daar pizza bianca, ze vervangen dan de crème fraîche door mascarpone en beleggen 'm verder naar 's lands inzicht.

Zelf eet ik flammkuchen graag met bergkaas en vlezige oesterzwammen. Dus bij ons thuis noemen we 'm zwamkuchen. Ieder z'n meug.

Meng de helft van het water met de gist. Laat 7 minuten staan. Meng bloem en zout in een kom. Giet het gistmengsel erbij en voeg de boter toe. Voeg al knedend de rest van het water in plensjes toe tot het deeg mooi samenkomt en kneed dan nog 10 minuten.

Laat het deeg in een ingevette kom afgedekt 1 uur rijzen.

Verhit een koekenpan met olijfolie en bak al omscheppend de oesterzwammen met knoflook en tijm, voeg driekwart van de lente-ui en het teentje knoflook toe en breng alles met zout en peper op smaak. Zet opzij.

Kneed het deeg kort opnieuw en verdeel het in 2 porties. Rol een portie op een licht met bloem bestoven aanrecht zo dun mogelijk uit. Til de ovale deeglap op bakpapier en besmeer met de helft van de crème fraîche. Verdeel de helft van de zwammen erop en de helft van de kaasblokjes.

Bak hem in een voorverwarmde oven op 225 graden in ongeveer 12 minuten goudbruin. Besprenkel met de overgebleven lenteui, snij in stukken en maak de tweede.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

undefined

Recept voor 2 pizza's

Nodig voor het deeg:
175-200 ml lauw water
1,5 theel. instantgist
300 g bloem
snuf zout
2 eetl. gesmolten boter

Voor erop:
3 eetl. olijfolie
500 g oesterzwammen, gescheurd
1 teentje knoflook, gehakt
wat verse tijm
3 lente-uitjes, in ringen
peper en zout
150 g crème fraîche
200 g taleggio (of raclettekaas of mozzarella) in kleine blokjes


undefined

null Beeld Illustratie Yvette van Boven
Beeld Illustratie Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden