Flamboyante Fries met een groot hart

Hij was royaal en dwars. De succesvolle Friese project ontwikkelaar Chris van den Berg was een enfant terrible dat een conflict niet uit de weg ging.

Peter de Waard
Chris (Kicky) van den Berg Beeld .
Chris (Kicky) van den BergBeeld .

Hij was al een bekende Fries, onsterfelijk door onverwoestbare humor en veel conflicten. Chris (Kicky) van den Berg werd echter vlak na zijn overlijden op 16 november ook nog een bekende Nederlander. Dat was te danken aan Tweede Kamerlid Henk Krol, die hem feliciteerde met zijn verjaardag toen hij nog maar net onder de zoden lag. Krol had kort daarvoor een zelfde faux pas gemaakt met schrijver Joost Zwagerman.

Van den Berg was een flamboyant enfant terrible. De Leeuwarder horecabaas richtte ooit zijn eigen politieke partij op: Fris 2000. Hij was bestuurslid van de alternatieve skûtsjevereniging IFKS en nam jarenlang deel met zijn skûtsje De hoop op zegen aan de kampioenschappen. In 2007 kreeg hij zelfs zijn eigen biografie Geen meter terug overhandigd, geschreven door de Friese publicist Klaas Jansma.

Chris van den Berg werd in 1940 geboren. Zijn ouders dreven een herenlogement in Leeuwarden, waar toevallige passanten en daklozen verbleven. De bijnaam Kicky dankte hij aan het feit dat hij stotterde.

Hij begon zijn carrière als aannemer en nam veel sloopwerk voor zijn rekening. Een van die projecten was Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Daar leerde hij zijn vrouw kennen met wie hij twee dochters kreeg. Een dochter is kortgeleden overleden.

Hij werd projectontwikkelaar en zo succesvol dat hij enige tijd alle dertien horecapanden aan de Grote Hoogstraat in Leeuwarden bezat. Hieraan dankte hij de bijnaam 'baron van de Grote Hoogstraat'.

Nadat hij de panden had verkocht, opende hij een hotel aan de Verlengde Schrans onder de naam Van den Bergstate. Dat leidde tot ruzie met de gemeente. Die subsidieerde het etablissement in paleis Stadhouderlijk Hof dat zich op dezelfde klandizie richtte. Toen zijn kok overstapte naar Stadhouderlijk Hof, spande Van den Berg een juridische procedure aan tegen de gemeente vanwege oneerlijke concurrentie.

Zijn favoriete politica was Loekie van Maaren-Van Balen, de PvdA-dissident die in 1999 burgemeester werd van Leeuwarden, maar twee jaar later moest opstappen. Van den Berg financierde haar boek, waarin ze de gesloten bestuurscultuur - de ijzeren ring - in Leeuwarden aan de kaak stelde.

Het inspireerde Van den Berg zijn eigen politieke partij, Fris 2000, op te richten, waarmee hij aanschuurde tegen Pim Fortuyns LPF. Een poging om een zetel in de raad te halen mislukte.

Van den Berg was uitermate royaal. Zo financierde hij het onderzoek van de familie Vaatstra naar de moord op hun dochter Marianne.

De ondernemer wist dat hij niet oud zou worden. Hij was veel te zwaar en diverse kwalen - van een hartaandoening tot diabetes - stapelden zich op. Toen hij in Duitsland onder de scanner moest voor onderzoek, bleek hij daarin niet te passen. 'Zet mij er dan maar andersom in. Dan kunnen jullie de aderen van mijn benen checken', riep hij toen.

Voetbalclub Cambuur en zijn skûtsje - de laatste keer was zijn kleinzoon Chris van den Berg jr., de schipper - waren zijn grote passies.

Toen in 2007 de biografie van Jansma verscheen, zei toenmalig burgemeester Geert Dales: 'Een overheid heeft types als Chris van den Berg nodig. Dat zijn mensen die de politiek scherp houden, die het wangedrag van overheden aan de kaak stellen. Zulke dwarsliggers zijn het zout in de pap. Je kunt er als bestuurder enorm veel last van hebben, maar je hebt ze nodig.'

Kort daarvoor dook een zoon van hem op. Van den Berg sloot hem in de armen, hoewel zijn vrouw dat niet echt leuk vond. 'Ik hew Ans diep krenkt. Ans segt wel dat se mij fergeven het, mar fergeten doet se 't nooit. Nog, as we't derover hewwe, wurdt se der narrig fan', zei hij in zijn boek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden