Flamboyante alleskunner en powervrouw

Haar motto kwam uit Pippi Langkous: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan'. En zo werd Diana Koster model, hostess, restaurantuitbaatster, tolk-vertaler, kleedster, stewardess, verloskundige, vrouwencoach en bestsellerschrijfster.

Peter de Waard
null Beeld Peter Elenbaas
Beeld Peter Elenbaas

Koster overleed onverwacht op 25 april. Ze was pas 50 jaar. Een dag eerder was ze na het eten van een ijsje onwel geworden. 'Ze bleek plotseling een hersenbloeding te hebben gehad. Vlakbij de hersenstam. Niets meer te redden. Hoe verschrikkelijk ook, domme, domme pech', zegt haar echtgenoot Niek de Bruijn. Een week eerder had ze op Facebook nog een foto van zichzelf geplaatst met een ijsje in de hand. 'Pluk de dag, pluk de zon', schreef ze erbij, iets wat ze ook vaak tegen haar cliënten zei. Koster laat twee dochters na, Tess (13) en Bregje (11).

Haar boek Perfecte bevallingen bestaan niet werd op 7 mei in VK Magazine nog aangehaald onder de kop 'Te bang om te baren' - een artikel over vrouwen die grote angst hebben voor de bevalling. Koster was nationaal bekend geworden als een van de weinige verloskundige coaches die vrouwen ook steunen na hun kraambed. Want lang niet alle vrouwen leven op een roze wolk. Een op de vijf pas bevallen vrouwen heeft depressieve gevoelens. Op 24 maart zei ze in een interview met het AD: 'Ze hebben het idee te hebben gefaald, ze hebben nare herinneringen aan de bevalling of het gevoel niet te zijn gehoord. Of ze voelen zich compleet overvallen omdat hun kindje te vroeg werd geboren.'

Diana Koster werd geboren in Den Haag. Ze was al jong een flamboyante verschijning. Een mooie blondine die na het behalen van het atheneumdiploma besloot de wereld te gaan ontdekken. Via modellenwerk voor Holland International kreeg ze een baan als hostess op een cruiseschip, eerst in de Middellandse Zee, later in de Caribische Zee.

Niet klagen

Ze maakte enorm veel vrienden. Met een van hen besloot ze na vier jaar op zee een restaurant te beginnen in Zutphen. Het restaurant werd een succes, de relatie niet. Koster keerde terug in Den Haag waar ze voor het merk Fashionato's kleding ging uitzoeken voor tv-acteurs en -actrices. Toen had ze al besloten verloskundige te worden. Maar ze werd twee keer uitgeloot op de opleiding. Als tussenstap meldde ze zich aan als stewardess bij de KLM, maar uiteindelijk kon ze opleiding gaan volgen.

Enkele jaren werkte ze voor een maatschap, totdat ze een vaste baan vond in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. In haar werk zag ze dat de bevalling voor veel vrouwen een traumatische ervaring was. Deze vrouwen werden vaak verwezen naar een psycholoog of een maatschappelijk werker, maar die stap was te groot. Diana Koster vond een gat in de markt in het helpen van die vrouwen. Ze zag dat er weinig begrip was voor de klachten van moeders. 'Vrouwen krijgen vaak te horen: je krijgt er toch een mooi kind voor terug? Of: je ziet er toch goed uit? Of: Nou, de bevalling van de buurvrouw was erger, hoor. De gangbare opvatting is dat je niet klaagt. Oorlog, dát is erg. Of een auto-ongeluk', zei ze eind maart.

Ze had de gave om te spreken en te luisteren en was daarom de ideale figuur om op de barricaden te gaan staan. 'Een echte powervrouw', zo werd op haar crematie gezegd.

Vanaf 2000 had ze haar eigen praktijk als vrouwencoach. Daarnaast was ze oprichter van het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (LKPZ). Ze publiceerde in 2012 in eigen beheer haar eerste boek Perfecte moeders bestaan niet. Vorig jaar won ze de Freelancer of the Year Award in de categorie zorg. Het feit dat haar tweede boek een zo groot succes werd heeft ze nog net mogen meemaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden