Flair en eerzucht typerend voor trainer Koeman

Ronald Koeman (38) wordt hoofdtrainer van Ajax. De van Vitesse overgekomen oefenmeester volgt de donderdag ontslagen Co Adriaanse op. De 78-voudige international voetbalde voor FC Groningen, Ajax, PSV, Barcelona en Feyenoord....

'A LS TRAINER heb ik nog niets gepresteerd', zei Ronald Koeman onlangs in een interview met Voetbal International. Het was een ontboezeming waaruit naast gevoel voor realiteitszin ook zijn ambitie en ongeduld spraken. Vitesse mag hem vanwege zijn aanpak op handen dragen, Ronald Koeman laat zich afrekenen op zijn resultaten.

Het is een eigenschap die hem al die jaren aan de top heeft getypeerd. Koeman was als voetballer een geboren winnaar, een onverzettelijke verdediger met techniek, raffinement en een verschroeiend schot. Gebrek aan snelheid maskeerde hij doorgaans met zijn overzicht en goede timing. Hoewel hij als voetballer licht ontvlambaar was, komt hij tegenwoordig koel en beheerst over. Maar achter het pantser van onverstoorbaarheid laait het vuur van de eerzucht nog steeds hoog op.

Afkomstig uit een sterk noordelijk voetbalgeslacht - vader Martin speelde één keer in het Nederlands elftal, broer Erwin, nu assistent-trainer bij PSV, 31 keer - was het niet verrassend dat Ronald Koeman ook na zijn actieve carrière de band met het voetbal intact liet. Hij wilde niet uitdrijven op de herinneringen aan de hoogtepunten uit zijn loopbaan. De Europese titel met het Nederlands elftal in 1988 en de winst van de Europa Cup met Barcelona in 1992 - dank zij een treffer van Koeman - beschouwt hijzelf als de kroonjuwelen van zijn met lof en roem overladen carrière.

'Ik voelde me te jong om te gaan golfen', zei hij over het moment waarop hij besloot voor het trainerschap te kiezen. Feyenoord, waar hij in 1997 afscheid had genomen, wilde hem een jaar later terug halen als assistent-trainer en stelde hem de opvolging van Leo Beenhakker in het vooruitzicht. Koeman verkoos een geleidelijke doorbraak in de schaduw van eerst Guus Hiddink bij het Nederlands elftal en later Louis van Gaal bij Barcelona.

Karel Aalbers, toen nog de Keizer van Vitesse, haalde hem in januari van het vorig jaar weg uit Barcelona. Koeman negeerde het wenkend perspectief van de hoogste trainerspost bij de eeuwig onrustige Spaanse topclub en streek neer in de Hoge Veluwe om de volgende stap in zijn trainerscarrière te zetten.

'Het enige onrustige dat ik nog in me heb is dat ik wil slagen als trainer', zei hij vlak na zijn komst in Arnhem. 'En ik denk dat ik dan beter bij Vitesse kan beginnen dan bij een topclub.'

Vastberaden nam hij de opdracht aan, werkend vanuit een strakke visie waarin inzet en discipline de sleutelwoorden zijn. Hij wilde zich niet spiegelen aan de trainersgrootheden - Michels, Van Gaal, Cruijff, Hiddink - onder wie hij had gewerkt. Hij bekende wel dat ieder van hen hem had beïnvloed, maar dat hij uiteindelijk als trainer, net als voetballer, vooral zichzelf wilde zijn.

Temidden van de politieke onrust die Vitesse de afgelopen twee jaar voortdurend omringde, deed Ronald Koeman geen concessies aan zijn persoonlijkheid. Hij bleef fier overeind in de storm die over de Gelredome raasde, aanvaardde de consequenties van de noodzakelijke bezuiniging met flair en hield zo veel mogelijk vast aan zijn ideeën over aanvallend voetbal. Alleen toen Vitesse begin dit jaar na de winterstop uit acht wedstrijden slechts drie punten haalde, bouwde hij prompt meer zekerheid in.

Grote verrassingen heeft het trainerschap voor hem niet gehad. Wel merkt hij dat de invloed van winst en verlies dieper gaat dan hij als voetballer was gewend. 'Je bent blijer met een overwinning en teleurgestelder door een nederlaag.'

Zijn ideeën over het spel zijn niet ingrijpend veranderd sinds hij de verantwoordelijkheid heeft over de strategie van het elftal. De beleving van de wedstrijd, zoals hij die als speler onderging, staat nog steeds centraal in zijn tactiek.

Dat een topclub op zijn weg zou komen was een zekerheid. Dat dat nu al gaat gebeuren moet ook hem hebben verrast. Maar hij is er de man niet naar om zich door zijn nieuwe uitdaging te laten verontrusten. 'Bij Ajax moet je kampioen worden', zei hij toen werd benoemd bij Vitesse. 'Word je geen kampioen dan heb je het gewoon niet goed gedaan. Dat is keihard, maar het is wel de realiteit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden