Fjord Fiesta

Keith Floyds strapatsen voor de BBC-camera's en zijn nadrukkelijk in beeld gebrachte dranklust wekken óf weerzin óf raken een snaar....

ADRIAAN DE BOER

De routebeschrijvingen en de couleur locale in Noorwegen, Zweden, Denemarken en Groenland zijn van de gebruikelijke ondiepte, en even vluchtig verlopen de contacten met inwoners.

Floyd doet iets met berenvlees en rendierhart, maar Fjord Fiesta gaat vooral over de vis die in de economie van de vier landen zo'n grote rol speelt, vers, gedroogd (stokvis), ingevroren of anderszins geconserveerd. (Zo omvat het inlegrepertoire voor haring er beduidend meer dan het Nederlandse, dat na rolmops wel zo'n beetje is uitgeput.)

Jammer genoeg rept Floyd niet van de Zweedse surströmming, een specialiteit waarvoor je de liefhebber altijd mag wekken. Het gaat om Oostzeeharing die wordt aangeboden in blikken die vaak al wat opbollen, het gevolg van een vergistingsproces dat binnenin nog wat nawoedt. De delicatesse is wat omstreden. Het openen - buitenshuis - gaat gepaard met een geurexplosie zonder weerga (niet-liefhebbers houden het op een ondraaglijke stank).

Naturel is taboe, niet spectaculair genoeg voor tv. Al komt de vis zo uit het water, Floyd zal 'm niet even grillen boven een houtvuurtje en zo opeten. Brasem op z'n Chinees, baars in een tandoori marinade, Thaise vissoep, aal gestoofd in rode wijn. Dit is onze interpretatie van zijn salade met gerookte paling, want de instructies rammelen een beetje

Nodig: 1 kleine selderijknol, geschild en in dunne reepjes gesneden; 1 handvol gemengde verse kruiden (bijvoorbeeld bieslook, peterselie, dille, kervel), fijngesneden; het sap van een halve citroen; 4 eetlepels olijfolie; zout en versgemalen peper; 75 gram boter; 8 gerookte palingfilets; 0,3 liter lagerbier ('meer mag ook'); 4 eieren, losgeklopt met wat melk erdoor.

Besprenkel de reepjes selderij met het citroensap en de olijfolie, voeg zout en peper toe. Goed doorroeren en een paar uur koel wegzetten, evenals het kruidenmengsel. Zet twee koekenpannen op het vuur. Smelt 50 gram boter in de ene en laat de stukjes palingfilet warm worden en een beetje bruin. Lager erbij, beetje laten inkoken op middelhoog vuur. Rest van de boter in de andere pan en al roerend het eiermengsel kort bakken. Als volgt serveren: laagje roerei, selderij, stukjes paling en daarop het kruidenmengsel.

Adriaan de Boer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden