Fitte Fidel Castro op Cubaanse tv

De gezondheidstoestand van Fidel Castro is geen staatsgeheim, wat de Cubaanse autoriteiten ook mogen beweren. Dat zei Castro dinsdagavond zelf, in zijn eerste televisie-interview in tien maanden....

Cees Zoon

De 80-jarige Castro vertoonde zich in het interview dat bijna een uur duurde, in zijn inmiddels bekende trainingspak. Hij zag er beter uit dan de laatste keren dat de Cubaanse staatstelevisie beelden van hem toonde, en sprak op de van hem gebruikelijke toon.

De voornaamste conclusie na het vraaggesprek was dat hij voorlopig zijn oude functies niet zal hervatten, hoe vaak dit ook door Cubaanse functionarissen en buitenlandse vrienden als Hugo Chávez (Venezuela) en Evo Morales (Bolivia) is aangekondigd.

Bijna de helft van het gesprek ging over het bezoek aan Cuba vorige week van de Vietnamese communistische leider Nong Duc Manh, om aan te geven dat het interview inderdaad ‘vers’ was. Castro repte met geen woord over de binnenlandse situatie in Cuba, waar sinds zijn ziekte zijn jongere broer Raúl de scepter zwaait.

Castro zei dat hij zich de komende tijd vaker via de televisie hoopt te presenteren. Daarnaast besteedt hij veel tijd aan het schrijven van uitgebreide artikelen over thema’s als milieu.

De details van zijn ziekte zijn nog altijd niet bekend. Onlangs onthulde hij wel in een artikel dat hij verschillende operaties heeft ondergaan en maandenlang kunstmatig is gevoed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden