Column

Fitness wordt pas leuk als je gedoucht hebt

Fitness en filosfie gaan moeizaam samen.

null Beeld anp
Beeld anp

Mens sana in corpore sano. Om de geest soepel te houden pijnig ik het leptosome lijf op gezette tijden in een sportschool. Fit4Free heet het domein. Fit voor niks. Of bijna niks: voor nog geen tientje per maand kun je er naar hartelust aan het chroom rukken.

Sinds 2 januari wemelde het er traditiegetrouw van de verse voornemens. Niet de mijne, want die zijn al oud, zodat ik mijn ego moeiteloos kan optrekken aan de vetrollen van de klunzende beginners.

De basiskleuren zijn felrood en zwart. Sinds een paar maanden ligt in een bijzaal knalgeel zeil op de vloer. De sportschool is een coopertest voor de ogen; een caleidoscoop waarin het fluorescerend oranje, geel en groen van hesjes, schoenen en broeken je vanuit alle ooghoeken kan bespringen.

Engels is de voertaal in de Fit voor Niks.

De FunXtion Zone, heet de nieuwe knalgele speelplaats waar je tegen een boksbal kunt slaan, aan lange kabels kunt zwengelen of je kunt uitleven op het 'Queenax rek'. Ook mag je voor niks spelen met de Kettlebells, Core Bags, Speed Ladders of Battle Ropes.

Omdat weinig zo geestdodend is als fitness, is er vermaak. Overal tv's met Tel Sell-spots, overstemd door zielloze muziek. Op de muur staat in grote letters een wijsheid geschreven: Pain is temporary, quitting is forever.

De sportlezer ziet daarin de spiegel van Murakami's Waarover ik praat als ik over hardlopen praat: 'Pijn is onvermijdelijk, lijden is een optie.' Mijn Japans is onder de maat, maar ik had het tweede deel van de zin vertaald als: 'Lijden is een keuze.' Mooi. Denk ik.

Of Murakami dat van zichzelf had, waag ik te betwijfelen. De sport grossiert in de quasidiepzinnigheden.

Voor de nieuwkomers op Fit voor Niks biedt een wand zicht op een nieuw filosofisch vergezicht, nu in het Nederlands. 'Een droom wordt een doel zodra je hem opschrijft', staat in een rode balk. Op het grote witte vlak eronder mogen bezoekers in zwarte stift hun doel opschrijven.

De wand houdt het midden tussen klaagmuur en wensput. 'Dopsleutel' schreef: 'Deze jongen gaat met een wasbord naar Malia en gaat Zwijn zijn hielen laten zien.'

Gedenkwaardige woorden: 'Dikke kont. XXX Romy.'

Guus en Paul noteerden: 'Zuipen tot we kruipen.' Tussen droom en doel staan praktische bezwaren.

Iemand schreef tussen drie paar accolades die diepgang moesten suggereren:

Get as close to yourself as you can

Get it as full as you can

Cause then you're yourself

Op de loopband (30 minuten, snelheid 12,3 km, 420 calorieën) overdacht ik de wijsheden die op me afkwamen in dit filosofische walhalla. Het hielp niet. Fitness wordt pas leuk als je klaar bent en gedoucht hebt. Ook in het Engels zijn de meeste tegelteksten bullshit. Stierenpoep, zoals econoom Ewald van Engelen dat zondag op de radio vertaalde.

Na 84 push-ups, 23 squatts en een complete chest workout voelde ik een sterke drang me te verzetten. Maar ik had er de kracht niet meer voor.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden