Fish 'n' chips

Een tienjarig kind in Groot-Brittannië eet gemiddeld elke negen maanden zijn gewicht aan friet. En dat is zo'n 35 kilo....

Nanda Troost

Niet minder dan twee op de drie kinderen in de leeftijdscategorie van zes tot tien jaar eisen dat er minstens vijf keer per week frieten op tafel komen. Eenderde van de onderzochte kinderen wil elke dag frieten eten. Een groot aantal kinderen eet overigens ook bijna dagelijks patat. Als ze even de kans krijgen op school, waar ze zich frieten laten opscheppen voor hun schooldinner, aan deze zijde van het Kanaal overigens beter bekend als lunch.

Tenslotte signaleert het Britse onderzoek ook de warefreaks: zij die tweemaal per dag frieten verorberen: ook nog als chip butty. Dat is eigenlijk niet meer dan patat op brood, voor de ware liefhebber een overheerlijk tussendoortje.

Voor vier personen fish 'n' chips: Snijd 450 gram vastkokende aardappels tot frieten van ongeveer een halve centimeter dikte. Bak ze drie minuten in de frituurpan. Laat ze uitlekken en houd ze apart.

Maak een beslag van 75 gram bloem, 1 eidooier, twee eetlepels zonnebloemolie en een snuf zout.

Gooi de frieten opnieuw in het vet en bak ze nu vijf minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zout. Houd ze warm in een op 75 graden voorverwarmde oven.

Haal vier stukken verse kabeljauwfilet van 175 gram één voor één door het beslag. Schud ze voorzichtig af, laat ze langzaam in het vet zakken en bak ze in vijf minuten gaar. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Verdeel de vis en de patat over vier borden. Garneer de vis met een schijf citroen.

En blijf af van de mayonaisepot! Een echte Brit eet zijn chips besprenkeld met wat azijn.

En dan die andere lekkernij uit de Britse keuken voor als de friethonger nu nog niet gestild is: chip butty.

Neem smakeloos wit brood, vierkant tostibrood is het meest authentiek. Besmeer de boterhammen met boter.

Bak frieten zoals hier eerder beschreven.

Gebruik de patatten als broodbeleg en dek ze af met nog zo'n kleffe witte snee. En vergeet ook hier weer niet: azijn!

35 kilo frieten in negen maanden. Dat is bijna vier kilo per maand. Bijna 130 gram per dag. Of twintig porties friet per maand. Als die tenminste worden afgewogen naar Nederlandse snackbar-maatstaven van zo om en nabij de tweehonderd gram friet per portie.

En de vitaminenpillenfabrikant? Die moet staan te lekkerbekken. Bij elke portie friet een reuzencombipil om bijvoorbeeld de zuivel-, groente- en fruitinname nog enigszins op te krikken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden