Fiscus VS blundert met peperduur computersysteem

Schoorvoetend heeft de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service, vrijdag toegegeven dat een investering van vier miljard dollar in een nieuw computersysteem geen enkel bruikbaar resultaat heeft opgeleverd....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De gigantische uitgave, een mislukte poging de inning van 1,4 miljard dollar per jaar aan inkomstenbelasting op elektronische basis te schoeien, heeft het hoofd van de dienst, commissaris Margaret Richardson, haar baan gekost. Nog voordat de exacte omvang bekend werd van het echec, dat in het Congres en de publieke opinie tot veel verontwaardigde reacties heeft geleid, vroeg minister van Financiën Rubin aan Richardson naar 'uitdagingen elders' om te zien.

Volgens de plaatsvervangend commissaris, Arthur Gross, beschikt de IRS niet over het 'kapitaal' om een modern, centraal computersysteem te ontwikkelen dat in staat is tweehonderd miljoen belastingaangiften te verwerken. Op het ogenblik worden deze aangiften behandeld door in totaal twaalf verschillende systemen en databanken die niet met elkaar kunnen communiceren, waardoor de kans op fouten en lange afhandelingsprocedures groot is.

Het was volgens Gross de bedoeling met een 'big bang' alle systemen samen te voegen en tegelijkertijd de belastingaangiften volledig elektronisch te maken.

Het Congres houdt hoorzittingen over de problemen van de IRS. Die zullen waarschijnlijk uitmonden in de aanbeveling dat de belastingdienst de ontwikkeling van een nieuw systeem zal uitbesteden aan een of meerdere particuliere ondernemingen. De IRS zal ook worden opgedragen meer te doen om de Amerikaanse belastingbetaler te dwingen over te schakelen van papieren naar elektronische aangiften.

Slechts 10 procent van de belastingbetalers maakt gebruik van computers en telefoon. In Australië is dat 70 procent. Uit enkele beperkte proeven is gebleken dat elektronische aangiften, die zijn opgesteld met speciale software, vrijwel geen fouten bevatten. In het huidige systeem wordt in bijna een een op de vier aangiften een of meerdere fouten gemaakt, die worden veroorzaakt door IRS-ambtenaren die gegevens van papier moeten invoeren in de computers.

De IRS staat na de recente ervaringen gereserveerd tegenover volledige elektronische aangifte en vreest bovendien dat computerhackers zich in de toekomst zeer zullen vermaken als de IRS-computers worden opengesteld voor de ontvangst van aangiften.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden