'Fiscus moet mild zijn voor internet'

De belastingdienst doet er goed aan zich mild op te stellen ten opzichte van de gebruikers van Internet en van bedrijven die diensten aanbieden via Internet....

ANP

ANP

DEN HAAG

Dit is de strekking van de aanbevelingen in een notitie die staatssecretaris Vermeend van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Een adviesgroep moet die aanbevelingen nog uitwerken.

Internet heeft als wereldwijd netwerk van computers de eigenschap dat de aanbieders van diensten zich moeilijk laten traceren en zich formeel kunnen 'vestigen' in landen met een zacht belastingklimaat. Internationale afspraken zijn nodig om ervoor te zorgen dat toch belasting, bijvoorbeeld BTW, geheven kan worden. Zulke afspraken zijn er nog niet en de adviesgroep oppert de mogelijkheid om tijdelijk, drie jaar, een BTW-nultarief toe te passen. Zo wordt de ontwikkeling van de Informatie en Communicatie Technologie (ICT) gestimuleerd en dat versterkt de positie van ons land op de exportmarkt van digitale producten, aldus de nota.

Vermeend beveelt verder aan de bestaande belastingvrijstelling voor pc-privé-projecten te verruimen en de werkgever de mogelijkheid te bieden een belastingvrije vergoeding te geven aan werknemers die toegang hebben tot Internet. De tante Agaath-regeling, die geldt voor mensen die investeren in beginnende bedrijven, moet ook worden verruimd en er zou een verhoogde investeringsaftrek moeten worden ingevoerd voor elektronisch zaken doen.

Minder belasting zou volgens Vermeend ook mogelijk moeten worden voor bedrijven die investeringen doen in Internet-projecten met een algemeen belang bijvoorbeeld in scholen, buurthuizen en bejaardenhuizen. Als bedrijven na een afschrijvingstermijn van drie jaar de computers ter beschikking stellen van anderen, die normaliter geen computer zouden kopen, dienen ze een extra afschrijving toegekend te krijgen, waardoor ze dus minder belasting betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden