Fiscus loopt jaarlijks 2 miljard aan oninbare schulden mis

Nederland loopt jaarlijks 2 miljard euro mis aan belastinginkomsten omdat de fiscus er niet in slaagt openstaande aanslagen te innen. De Belastingdienst vist achter het net omdat bedrijven over de kop gaan of mensen in de schuldsanering komen. Sommige schuldenaren zijn met de noorderzon vertrokken.

Illustratie Beeld ANP

De oninbare schulden zijn sinds de eeuwwisseling snel opgelopen en sinds de crisis weer enigszins gedaald, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. In tien jaar tijd heeft de schatkist daarmee 15,6 miljard aan inkomsten misgelopen.

De Belastingdienst schrijft jaarlijks 1 procent van de totale belastingopbrengsten af als oninbaar. Staatssecretaris Weekers (Financiën) laat via een woordvoerder weten dat hij de belastingdienst onlangs gevraagd heeft hoe dat bedrag verder omlaag kan.
De fiscus gaat in de regel over tot actieve inning als tien dagen na het versturen van een aanmaning nog niet betaald is. De belastingplichtige heeft de uiterste betaaldatum van ongeveer twee maanden dan al overschreden. De Belastingdienst kan beslag leggen als ook na de aanmaning niet wordt betaald.

Zo snel mogelijk ingrijpen

De kans dat een belastingplichtige niet betaalt, wordt groter naarmate de achterstand groeit. 'Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen', zegt een woordvoerder van de Belastingdienst. 'Een jaar na het ontstaan van de achterstand kunnen wij nog maar minder dan de helft van de uitstaande schuld terugvorderen.'

De Belastingdienst probeert daarom steeds sneller in contact te treden met schuldenaren. 'Sinds 2008 daalt de oninbare schuld', zegt de fiscus, 'ondanks de crisisjaren met veel faillissementen.' Sinds twee jaar maakt de fiscus meer gebruik van de mogelijkheid om beslag te leggen op bankrekeningen.

Ook met wanbetalers die tegen de lamp lopen bij gecombineerde straatacties van de Financiële Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de politie, waarbij auto's worden aangehouden, kunnen inmiddels alle belastingschulden worden vereffend. Wie niet betaalt, moet de auto laten staan.

Beslag

De fiscus kan beslag leggen op bankrekeningen, goederen, loon en panden. De afgelopen twee jaar telden de vijftig grootste beslagen op onroerend goed op tot 80 miljoen euro, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Meer over het onderzoek naar oninbare belastingen in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden