Fiscus liet 'aso's' 21 jaar ongemoeid

De Belastingdienst heeft 21 jaar lang 'aso's' die weigerden belasting te betalen uit de bestanden geschrapt....

De overheid is daardoor enkele tientallen miljoenen euro's misgelopen. Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft dat donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Wijn onthulde ook dat de fiscus met tientallen personen onwettige afspraken heeft gemaakt, contra leges in jargon. Met diverse oudijzerhandelaren werd afgesproken dat de sociale dienst een bedrag zou inhouden op de winst als belasting. Ook werden met woonwagenkampbewoners afspraken gemaakt.

De staatssecretaris heeft aan deze onwettige afspraken een einde gemaakt, maar kan de te weinig betaalde belastingen niet terugvorderen. Er staan immers officiële handtekeningen op de afspraken van belastinginspecteurs. Wijn zoekt uit of hij maatregelen moet nemen tegen deze inspecteurs, hoewel de afspraken vaak met de beste bedoelingen zijn gemaakt, voegde hij toe.

Ook de interne richtlijn uit 1983 is inmiddels vervallen. Wijn was er tot voor kort niet van op de hoogte. Hij toonde zich zeer ongelukkig met de genoemde praktijken. De CDA-bewindsman kondigde aan dat ambtenaren bij de Belastingdienst die illegale afspraken hebben gemaakt sancties te wachten staan.

Het Kamerdebat werd gevoerd naar aanleiding van berichten over het woonwagenkamp Vinkenslag bij Maastricht. Daar bestond een speciaal fiscaal regime, waarbij een tarief van 3 procent werd geheven. Wijn zei enkele weken geleden in de Kamer dat dit geval zo ver bekend een uitzondering betrof.

Hij moest echter donderdag toegeven dat er meer illegale deals zijn gemaakt met probleemgroepen, zoals bewoners van woonwagenkampen en Hells Angels. De Belastingdienst durfde deze groepen niet aan te pakken uit angst voor geweld.

Wijn zal nu in kaart brengen hoeveel en welke illegale afspraken de Belastingdienst heeft gemaakt met 'aso's'.

De voltallige Tweede Kamer roept Wijn in een motie op het maximale te doen deze belastingschulden te innen. Ook moet het kabinet binnen twee maanden met een plan komen hoe het zal omgaan met moeilijke groepen. Behalve de Belastingdienst moeten er ook andere overheidsorganisaties (politie, gemeenten en energiebedrijven) bij betrokken worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden