Fiscus jaagt op malafide belastingadviseurs

De Belastingdienst heeft ongeveer honderd malafide belastingsadviseurs in het vizier die frauderen met de belastingaangiftes van hun klanten. Duizenden Nederlanders zijn voor miljoenen euro's gedupeerd omdat hun consulenten niet-gemaakte kosten opvoerden en zo valse aftrekposten creëerden. Maandag bevestigde de Belastingdienst berichtgeving hierover van EenVandaag.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De gedupeerden moeten hoge naheffingen betalen die kunnen oplopen tot in de duizenden euro's. Daarnaast worden deze mensen een paar jaar extra gecontroleerd. Inmiddels staan er zo'n 75 duizend Nederlands op de 'zwarte lijst'.

De malafide belastingadviseurs voerden niet-bestaande zorgkosten op of verzonnen schenkingen. Volgens Hans Wijers, de leider van het speciale fraudeteam van de Belastingdienst en de FIOD, handelen ze niet altijd uit eigen gewin en hebben de adviseurs soms het gevoel 'dat ze op die manier voor mensen nog een centje bij moeten verdienen'. Een deel van de adviseurs is inmiddels opgespoord en wordt vervolgd.

Fraudeteam

De fiscus krijgt jaarlijks ruim 150 miljoen euro extra van het kabinet om misbruik, fraude en witwassen aan te pakken. Daar is onder meer een speciaal fraudeteam voor opgericht dat fraude met inkomstenbelasting en toeslagen moet bestrijden. Het team richt zich op dienstverleners die fraude mogelijk maken, zoals belastingadviseurs- of consulenten.

In 2014 onderzocht het team 46 zaken rond malafide dienstverleners, vorig jaar waren dat er 79. De afgelopen drie jaar heeft het Openbaar Ministerie 21 van hen vervolgd. Allen werden veroordeeld, soms tot een werkstraf, soms tot onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Individuele belastingplichtigen zijn nog niet vervolgd voor aangiften die ze door een belastingadviseur hebben laten verzorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden