NieuwsZwartspaarders

Fiscus haalde afgelopen jaren 4 miljard aan zwart geld op, één zwartspaarder tikte in totaal 45 miljoen euro af

Vier miljard verdonkeremaande euro’s. Dat is het bedrag aan zwart geld dat de Belastingdienst de afgelopen achttien jaar heeft geïncasseerd van Nederlandse belastingontduikers. Het team ‘Verhuld Vermogen’, dat sinds 2001 jaagt op Nederlanders met zwart geld in het buitenland, kon begin deze maand de 4.000.000.000ste euro in de schatkist storten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst maandag na berichtgeving in De Telegraaf.

Beeld ANP LEX VAN LIESHOUT

45 miljoen van de vier miljard euro betreft een navordering op één belastingplichtige. Dat is een grote vis, laat de fiscus weten, maar niet de grootste die het team zwartgeldjagers heeft gevangen. Wat de grootste vangst was, wil de woordvoerder niet vertellen.

Een opbrengst van vier miljard euro lijkt veel, maar het bedrag zegt weinig. Voor het handhaven van de belastingplicht gaat het om de pakkans. Hoe verhoudt die opgespoorde vier miljard euro zich tot het zwarte vermogen dat de fiscus al die tijd níet heeft ontdekt? Die vraag is niet te beantwoorden, want hoeveel geld er onder de radar blijft, is per definitie onbekend.

De opsporing van zwart geld is deels gemakkelijker geworden doordat Europese landen meer bankgegevens zijn gaan uitwisselen. Luxemburg, Liechtenstein en Oostenrijk hebben in 2015 onder druk van de Europese Unie hun bankgeheim opgegeven. Ook Zwitserland verstrekt sinds vorig jaar op verzoek bankgegevens aan Europese belastingdiensten.

Het opheffen van het bankgeheim in die landen leidde in Nederland tot een run op de inkeerregeling voor zwartspaarders. Nederlanders die zwart geld hadden gestald op een buitenlandse bankrekening konden dat alsnog bij de Belastingdienst aangeven zonder een boete te riskeren. Ze hoefden alleen de achterstallige belasting over de laatste twaalf jaar te betalen. De inkeerregeling heeft de schatkist meer dan twee miljard euro opgeleverd. Ruim de helft van de belastingopbrengst die het team ‘Verhuld Vermogen’ heeft binnengehaald is dus niet te danken aan opsporing.

Het aanpakken van zwartspaarders wordt bemoeilijkt doordat zij navorderingen vaker aanvechten bij de rechter. Een parlementaire onderzoekscommissie sprak daar in 2017 zorgelijke woorden over. De commissie stelde vast dat trustkantoren, belastingadviseurs en notarissen nauw samenwerken om privévermogens van rijke cliënten uit handen van de fiscus te houden. Vorig jaar trok staatssecretaris Menno Snel van Belastingzaken daarom 17 miljoen euro extra uit ter versterking van het opsporingsteam.

De staatssecretaris beweert in De Telegraaf dat zwartspaarders ‘heel gewone Nederlanders zijn, bij wijze van spreken de groenteboer’. Even rekenen: die vier miljard euro achterstallige belasting is betaald door ruim vijftigduizend belastingplichtigen, van wie 33 duizend inkeerders. Daaruit volgt dat de ‘heel gewone Nederlander’ van Menno Snel gemiddeld zo’n 80.000 euro vermogensrendementsheffing verschuldigd is over een periode van maximaal 12 jaar. Dat vereist minimaal 5,5 ton aan spaargeld of beleggingen. Uit CBS-cijfers blijkt dat de doorsnee Nederlander zo’n 12.500 euro op zijn (witte) bankrekening heeft staan. Snels groenteboer heeft toch echt veel meer appeltjes voor de dorst dan die doorsnee landgenoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden