Fiscus faalt: geen huurverhoging

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Woningcorporaties kunnen slechts bij 70 procent van hun woningen scheefhuurders een hogere huur in rekening brengen. De Belastingdienst heeft bij zo'n 660 duizend van de 2,2 miljoen corporatiewoningen niet kunnen achterhalen wat het inkomen van de huurder is. Deze huurders zullen maximaal 4 procent huurverhoging krijgen, ongeacht hun inkomen.

Dat blijkt uit een inventarisatie door de Volkskrant. Het is de Belastingdienst definitief niet gelukt om verhuurders tijdig de inkomensgegevens te verstrekken die nodig zijn om op 1 juli de inkomensafhankelijke huurverhoging door te voeren.

Zonder inkomensverklaring van de Belastingdienst kan de verhuurder geen extra huurverhoging opleggen. Hij mag de huur dan maximaal 4 procent verhogen. Als de verhuurder wél weet in welke inkomenscategorie de huurder valt, mag de huur 4,5 procent omhoog als de huurder meer verdient dan 33. 614 euro. Huurders met een gezinsinkomen van 43.000 euro of meer kunnen een huurverhoging van 6,5 procent verwachten.

De Volkskrant nam contact op met de 50 grootste woningcorporaties van Nederland, met de vraag wat ze op 1 juli gaan doen. 46 corporaties reageerden. Uit hun antwoorden blijkt dat de inkomensafhankelijke huurverhoging willekeurig wordt toegepast. 27 corporaties voeren de inkomensafhankelijke huurverhoging gedeeltelijk in, namelijk alleen voor de huurders van wie ze het inkomen weten. De rest van hun huurders heeft geluk: zij krijgen de minimumverhoging van 4 procent, ongeacht hun inkomen.

Slechts vier corporaties hebben alle inkomensgegevens op tijd ontvangen en voeren de nieuwe wet volledig uit. De overige 15 corporaties hebben besloten helemaal van de inkomensafhankelijke huurverhoging af te zien, meestal omdat hun inkomensgegevens verre van compleet zijn. Andere vinden het oneerlijk om huurders van wie het inkomen bekend is anders te behandelen dan huurders bij wie dat niet zo is.

De corporaties die de enquête hebben beantwoord, vertegenwoordigen ruim 1,1 miljoen huurwoningen. Dat is de helft van het totale corporatiebezit. De enquête geeft een representatief beeld. Nederland telt ook nog 700 duizend particuliere huurwoningen.

Een woordvoerder van VastgoedBelang, de brancheorganisatie van particuliere verhuurders, zegt dat het beeld in de particuliere sector niet anders is. 'We ontvangen steeds meer verontrustende berichten van onze leden. De aanlevering door de Belastingdienst is een rommeltje.'

De Belastingdienst bevestigt dat er bij 'honderdduizenden' huurwoningen iets is misgegaan in de data-aanlevering. Een exact cijfer kan de dienst niet geven.

Hoeveel huurinkomsten de verhuurders hierdoor mislopen, is onduidelijk. Het grootste deel van de huurders van wie het inkomen niet bekend is, verdient minder dan 33.614 euro en had dus sowieso niet meer dan 4 procent huurverhoging gekregen. Het aantal scheefhuurders bedraagt mogelijk 15 tot 25 procent - een schatting gebaseerd op de opgaven van een beperkt aantal woningcorporaties uit de enquête. Dat zou betekenen dat 100- tot 165 duizend scheefhuurders in de corporatiesector ten onrechte geen extra huurverhoging krijgen.

Een aantal corporaties overweegt de gederfde huurinkomsten te verhalen op de staat. De Woonbond, de huurdersbelangenvereniging, voorspelt een stortvloed van bezwaarschriften, omdat een aanzienlijk deel van de wel aangeleverde inkomensgegevens foutief zou zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden