Fischer regelt gesprek Peres met Arafat

De Palestijnse leider Arafat en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres zijn bereid elkaar te ontmoeten. Beiden hebben dat dinsdag meegedeeld....

Het voorstel om de besprekingen in Berlijn te houden is afkomstig van de Palestijnse leider Yasser Arafat, met wie Fischer dinsdag in Ramallah op de Westoever twee uur lang overleg voerde. Arafat zei op een persconferentie die hij met Fischer gaf dat het hem een goed idee leek om in Berlijn overleg te voeren met Peres. Fischer zei het voorstel te steunen, maar zich ook te kunnen voorstellen dat er elders, minder ver weg, wordt onderhandeld.

Volgens de Israëlische radio zullen Arafat en Peres elkaar begin volgende week in Berlijn ontmoeten. Peres, die een bezoek brengt aan Hongarije, zei daar op een persconferentie dat een datum voor de ontmoeting nog niet is vastgesteld.

De VS, de traditionele bemiddelaar in het Midden-Oosten, hebben in een reactie laten weten de gang van zaken toe te juichen. 'Er is een initiatief en de VS steunen elk initiatief van de partijen zelf', zei de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice.

Fischer begon direct na zijn ontmoeting met Arafat aan een onderhoud met de Israëlische premier Ariël Sharon. Deze bood de Palestijnen dinsdag een 'langdurige wapenstilstand' aan, zo meldden Israëlische media. Sharon zou een allesomvattend vredesakkoord met de Palestijnen onmogelijk hebben genoemd, omdat de Palestijnen de staat Israël niet accepteren. Israël moet daarom zijn positie in de Palestijnse gebieden behouden, aldus de premier.

Peres heeft een geleidelijk staakt-het-vuren voorgesteld, te beginnen in de gebieden waar het betrekkelijk rustig is. In deze gebieden zou Israël de reisbeperkingen die het de Palestijnen heeft opgelegd willen versoepelen. De Duitse minister heeft benadrukt dat zijn pogingen tot bemiddeling tot doel hebben het Mitchell-plan ten uitvoer te brengen. Dat behelst stappen om een einde te maken aan alle geweld en het tot stand brengen van nieuwe onderhandelingen.

Het is de tweede keer dat Fischer de rol van bemiddelaar in het Midden-Oosten op zich heeft genomen. Nadat in juni bij een zelfmoordaanslag op een discotheek in Tel Aviv 21 doden waren gevallen vroeg de Duitse minister, die de explosie vanuit zijn hotelkamer hoorde Arafat om een staakt-het-vuren af te kondigen, waardoor Israëlische vergeldingsacties uitbleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden