Fischer bereidt krachtmeting voor met beide K's

De schaakwereld gaat nog wat beleven met de 32-jarige Kirsjan Iljoemsjinov als nieuwe voorzitter van de FIDE. In plaats van een bezoek aan het Koop Tjuchem-toernooi in Groningen reisde hij naar Boedapest voor overleg met Bobby Fischer....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Iljoemsjinov is president van de Russische republiek Kalmukkië en puissant rijk. Hij wil op zo kort mogelijke termijn de eenheid in de schaakwereld herstellen. Daartoe is een toernooi met de drie heersende wereldkampioenen: Anatoli Karpov (FIDE), Gari Kasparov (PCA) en Bobby Fischer een mogelijkheid.

De laatste acht zichzelf, ondanks zijn 52 jaar, nog steeds wereldkampioen want hij is nooit verslagen als titelhouder. Fischer is vele jaren verstoken gebleven van toernooien, Iljoemsjinov en Fischer overlegden met elkaar ten huize van de 85-jarige Hongaarse grootmeester Andor Lilienthal, een van de weinige mensen ter wereld in wie Fischer vertrouwen stelt. Fischer woont sinds 1992 onvrijwillig buiten de Verenigde Staten.

Fischer bereidde het historische rendez-vous zorgvuldig voor, zoals hij voorheen deed voor zijn ontmoetingen met zijn vriend Boris Spasski.

De legendarische Amerikaan verbrak twintig jaar geleden alle banden met het schaakmilieu van de Sovjet-Unie omdat hij voor de eerste druk van zijn boek met zijn beste 60 partijen van 100 duizend exemplaren geen roebel honorarium ontving. Iljoemsjinov rekende uit eigen zak alsnog met Fischer af. Met rente. Het conflict was ineens bijgelegd.

Fischer toonde zich nog verheugder over een tweede geschenk, een zakje aarde uit Elista, de hoofdstad van Kalmukkië. Als Fischer wil, mag hij daar een jeuddroom verwezenlijken: een eigen huis in de vorm van een schaaktoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden