Fischer bang voor uitsterven Groenen

Joschka Fischer heeft de leiding van zijn partij, de Groenen, zover gekregen een aantal onwerkzame basisprincipes op te geven. In ruil daarvoor zal de populaire Duitse minister van Buitenlandse Zaken zich intensiever met zijn zieltogende partij bezighouden....

Van onze correspondent Philippe Remarque

De Groene voorman waarschuwde maandag op een crisisvergadering van de partijtop dat de Groenen met 'politiek uitsterven' worden bedreigd. Hij beloofde 'een flink eind terug te keren in de binnenlandse politiek'.

Zelf staat Fischer al maandenlang nummer 1 op de lijst van de populairste politici van Duitsland. Maar zijn partij profiteert daar niet van. In de reeks deelstaatverkiezingen van deze herfst kwamen de Groenen nergens boven de 5-procentsdrempel uit.

Lang wekte Joschka Fischer de indruk liever te vergaderen met Albright dan zich om zijn partij te bekommeren. Maar als de Groenen worden weggevaagd, bedreigt dat op den duur de regeringsdeelname, en dus zijn ministerschap. Dit weekeinde stelde Fischer zelfs zijn reis naar de algemene vergadering van de VN in New York uit om zijn partij te bewerken. Volgens hem zijn veranderingen in politieke inhoud, structuur en kaderpersoneel van de partij 'dringend geboden'.

De Groenen hebben in hun partij de principes van de basisdemocratie tot het uiterste doorgevoerd. Toen de partij nog een protestbeweging was, golden deze regels als waarmerk. Voor een regeringspartij blijken ze vooral lastig.

Maar hoe populair Fischer ook is, het ligt buiten zijn macht de Groenen in een klap in een gewone partij te transformeren. Op de crisisvergadering kregen de realo's slechts deels hun zin. De Groene bestuurders stemden er mee in het verbod op partijfuncties voor parlementariërs en ministers op te heffen. Ook vonden ze het goed, dat de partijraad wordt vervangen door een slagvaardiger partij-praesidium.

Deze voorstellen van Fischer moeten echter eerst door een partijcongres worden goedgekeurd. Bovendien blijven het verplichte aantal vrouwen op bestuursposten en de dubbele vervulling van topfuncties. En de twee partijvoorzitsters, Gunda Röstel en Antje Radcke, blijven op hun post.

Fischer moest hun zelfs zijn excuses aanbieden. Bronnen in zijn omgeving hadden dit weekeinde aan Der Spiegel laten uitlekken dat Fischer het vertrek eist van de twee voorzitsters, die door tegenstanders als 'Quotenfrauen' worden betiteld. De twee beschuldigden hem er daarop van 'de partij kapot te maken'.

De minister ontkende maandag het bericht. Na afloop van de vergadering omarmde hij Röstel voor de camera's. Maar in Berlijn gelooft geen enkele commentator dat de strijd om de toekomst van de Groenen daarmee ten einde is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden