Fiscale ingrepen moeten koopkrachteffect beperken

Met een aangepast regeerakkoord proberen VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom vandaag hun geschonden blazoen enigszins te herstellen. Een reeks belastingmaatregelen moet de koopkrachteffecten van het regeerakkoord beperken en het geslonken vertrouwen van vooral de VVD-achterban terugwinnen.

Ron Meerhof
Diederik Samsom en Mark Rutte Beeld anp
Diederik Samsom en Mark RutteBeeld anp

Het Centraal Planbureau rapporteert vanmiddag over de effecten van de ingrepen die de coalitiepartijen vrijdag hebben voorgesteld ter compensatie van de inkomensafhankelijke zorgpremie en een verlaging van het hoogste belastingtarief. Deze zijn van de baan.

Veel aandacht gaat daarbij uit naar de groep met tweemaal modaal (66 duizend euro). Zo dreigden alleenverdieners met kinderen er tot 2017 ruim 6 procent in koopkracht op achteruit te gaan. Beide partijen vinden dit bij nader inzien ongewenst. Een ingewijde spreekt van 'een fijnmazig netwerk van maatregelen' waarmee dergelijke effecten nagenoeg ongedaan zullen worden gemaakt.

Derde belastingschaal
Kansrijke voorstellen zijn volgens ingewijden onder meer het verlengen van de derde belastingschaal van 56 duizend naar 60 duizend euro. Daardoor vallen mensen pas later in het hoogste tarief - ook een vorm van belastingverlaging. Daar staat tegenover dat het tarief wordt verhoogd van 42 naar 45 procent. Tegen dat tarief mag dan ook de hypotheekrente worden afgetrokken. De termijn waarop die wordt afgebouwd blijft 28 jaar.

Aan de onderkant van de arbeidsmarkt en vooral bij de uitkeringen vinden verdere reparaties plaats, onder meer via de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. In PvdA-kring wordt gewaarschuwd dat er ten opzichte van het regeerakkoord niet veel méér zal worden genivelleerd - mensen met een uitkering gaan er volgend jaar hoe dan ook op achteruit - maar dat 'uitschieters naar beneden' nu worden ondervangen. Zo krijgen alleenstaande ouders met een uitkering een tegemoetkoming. Zij staan in de huidige plannen op een koopkrachtverlies van 5,25 procent.

600 leden opgezegd
In afwachting van de maatregelen is de storm van protest die anderhalve week terug opstak even gaan liggen. Bij de VVD is de stroom boze telefoontjes en e-mails opgedroogd. Het partijbureau meldde zaterdag dat ongeveer zeshonderd leden hebben opgezegd.

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond zijn de coalitiepartijen verder weggezakt. De VVD verliest weer 4 zetels en staat nu op 23, de PvdA zakte verder naar 27 zetels. Bij de verkiezingen op 12 september scoorde de VVD nog 41 zetels en de PvdA 38. Voor de VVD is de peiling de slechtste score sinds juli 2010. Een kwart van de VVD-kiezers overweegt volgens De Hond nooit meer op de liberalen te stemmen.

Waar de hoofdrolspelers de media meden, spraken afgelopen weekeinde oud-PvdA-minister Jacques Wallage en voormalig VVD-staatssecretaris Robin Linschoten zich wel uit. Zij vinden het nog te vroeg om te concluderen dat de reputatie van premier Rutte blijvende schade heeft opgelopen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden