Fiscaal moddergooien in Londense burgemeestersstrijd

VAN ONZE CORRESPONDENTPATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Iemand die niet het volle pond aan belastingen betaalt, schreef Ken Livingstone drie jaar geleden in The Sun, heeft niet het recht om te stemmen, laat staan om zich verkiesbaar te stellen. Daarbij doelde de ex-burgemeester van Londen vooral op de Conservatieven die hij uitmaakte voor 'rijke bastards'. Tijdens de campagne voor het Londense burgemeesterschap is het nu Livingstone zelf die beschuldigd wordt van belastingtrucjes.

Een maand terug doken de eerste berichten op over de ingewikkelde belastingconstructies van de 66-jarige socialist, die hoopt het burgemeesterschap op 3 mei te kunnen heroveren van Boris Johnson. Livingstone bleek zijn freelance-inkomsten, onder meer van zijn columns in Murdochs boulevardkrant en gastoptredens bij de Iraanse staatstelevisie, te hebben doorgesluisd naar een vennootschap, Silveta. Hierdoor betaalt hij niet 40 maar slechts 20 procent belasting.

Volgens Livingstone is er niets mis mee omdat hij zijn bedrijfsinkomsten, ruim driekwart miljoen pond over de afgelopen drie jaar, onder meer aan zou wenden om enkele personeelsleden te betalen, onder wie zijn vrouw, die als zijn secretaresse voor hem werkt. Hij weigert te onthullen hoeveel dividend Silveta heeft uitgekeerd. Hoewel Livingstone waarschijnlijk niets illegaals heeft gedaan, heeft het schade toegebracht aan zijn geloofwaardigheid.

De Labour-veteraan probeerde de beschuldigingen te relativeren door te beweren dat zijn Conservatieve rivaal hetzelfde doet. Jaren geleden had Johnson een productiebedrijf, opgericht voor de BBC-documentaires die hij toen maakte over het Romeinse Rijk. Maar nader onderzoek leerde dat hij dat niet gebruikte om minder belasting te betalen. Johnson regeerde dan ook furieus op de aantijging en maakte zijn rivaal na een radiodebat uit voor een 'fucking liar'.

Uit Johnsons belastingpapieren bleek dat hij het toptarief heeft betaald over de 1,7 miljoen pond (2 miljoen euro) die hij de afgelopen drie jaar heeft verdiend. De Londense ruzie heeft ertoe geleid dat nu ook ministers hun belastinggegevens gaan publiceren. In The Times vroeg politicoloog Tony Travers zich af waar deze openheid toe zal leiden. 'Wat volgt? Het medisch dossier?'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden