FIOD onderzoekt fraude bij vastgoedafdeling Schiphol, drie medewerkers ontslagen

Drie medewerkers van de vastgoedafdeling hebben Schiphol de afgelopen jaren voor mogelijk miljoenen euro's opgelicht. Ze zijn ontslagen. De mannen lieten onder meer hun huis verbouwen op kosten van het vliegveld en schaften pc's en airco's voor privégebruik aan. De FIOD doet volgens Schiphol onderzoek naar de vermoedelijke fraude.

Bouwwerkzaamheden op Schiphol. Beeld anp
Bouwwerkzaamheden op Schiphol.Beeld anp

De fraude kwam in het voorjaar van 2016 aan het licht dankzij een klokkenluider van energie- en onderhoudsbedrijf Engie, schrijft NRC vandaag. De werknemer wees drie schuldigen aan: een Engie-collega met als bijnaam 'de bonnenbaas', een onderaannemer en een manager van Schiphol Real Estate. Die laatste liet volgens de krant via een bedrijfje zelfs een ton overmaken van de luchthaven naar zichzelf.

Het trio wist naar verluidt op sluwe wijze een graantje mee te pikken van de koortsachtige bouwactiviteiten die plaatsvinden op Schiphol, van het neerzetten van nieuwe winkels en kantoren tot parkeerplaatsen. Uiteindelijk gaat dit om publiek geld: de luchthaven is nog altijd grotendeels in handen van de Nederlandse staat en de gemeente Amsterdam.

In een schriftelijke reactie laat Schiphol weten dat de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) onderzoek doet naar de misstanden. Het drietal is ontslagen. Maar de luchthaven ontkent dat het gesjoemel schering en inslag is bij het vastgoedbedrijf, zoals NRC stelt; iets waaraan een tiental vastgoedmanagers zich schuldig zouden hebben gemaakt. 'Aannemers moeten op hun tenen lopen voor het grote Schiphol. En ondertussen hengelt het personeel naar voordeeltjes in ruil voor opdrachten', zo wordt een betrokkene geciteerd.

Volgens Schiphol klopt er niks van 'dat er veelvuldig en stelselmatig sprake zou zijn van fraude en integriteitsschendingen'. Grotere zaken worden altijd gemeld in het jaarverslag. 'Dat waren er twee in de afgelopen vijf jaar.'

Naast de mogelijke miljoenenschade zou het gerommel Schiphol nog een andere strop op hebben geleverd: gebouwen op het vliegveldterrein zouden kampen met achterstallig en gebrekkig uitgevoerd onderhoud; van slecht brandwerend materiaal tot gammele elektriciteitsdraden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden