FIOD doet inval bij Future Life en twee andere bedrijven

De FIOD heeft dinsdag vijf invallen gedaan in een groot onderzoek naar beleggingsfraude bij drie bedrijven. De eigenaren zouden minstens zestig beleggers voor ongeveer 9 miljoen euro hebben getild.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - De fiscale opsporingsdienst heeft twee bedrijfspanden en een woning in Dordrecht doorzocht. Daarnaast werden woningen in Waddinxveen en Soesterberg uitgekamd. De FIOD heeft op deze adressen schriftelijke en digitale administratie in beslag genomen.

De twee verdachten in de zaak, Jan van der V. (41) en Erik van W. (52), wordt witwassen, beleggingsfraude en oplichting ten laste gelegd. Via hun adviesbedrijven Future Life, Blue Account & Investments en EéJé Participaties & Advies haalde het duo tussen 2003 en 2010 miljoenen euro's bij beleggers op. Ze beloofden hun een gegarandeerd rendement van 18 procent bij een minimuminleg van 10 duizend euro. De verdachten rekruteerden hun slachtoffers onder de oude klantenkring van Van der V., die in een vorig leven tussenpersoon voor banken en verzekeraars was.

De gedupeerden legden tussen 20 duizend en 900 duizend euro in, maar zagen het grootste deel van het geld nooit terug. De FIOD vermoedt dat het geld is opgegaan aan privé-uitgaven van de twee verdachten en aan het uitbetalen van vroege instappers. Het ging dus deels om een piramidespel.

De Future Life-zaak doet in eerste instantie sterk denken aan de eerdere fraudezaken rond de beleggingsfondsen Easy Life en Palm Invest. Ook daar werd beleggers geld uit de zak geklopt met mooie beloften.

De FIOD sluit niet uit dat nog meer gedupeerden zich zullen melden en dat het uiteindelijke schadebedrag nog zal stijgen. Tientallen gedupeerden hebben zich inmiddels gebundeld in een stichting die hun gezamenlijk belang moet vertegenwoordigen. Een aantal slachtoffers heeft aangifte van oplichting gedaan tegen Van der V. en Van W. De drie bedrijven die als dekmantel voor de fraude fungeerden, gingen medio vorig jaar failliet.

De FIOD begon het strafrechtelijk onderzoek vorig jaar juli na aangifte door De Nederlandsche Bank (DNB). DNB had Future Life toen al twee keer openlijk op de vingers getikt wegens het achterhouden van informatie. Zowel DNB als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) had het bedrijf al sinds 2007 op de korrel. De toezichthouders vermoedden dat het in Luxemburg gevestigde bedrijf zonder geldige bankvergunning in Nederland actief was.

Het TROS-programma Opgelicht! wijdde in oktober een uitzending aan de praktijken van Jan van der V. en Future Life. Naar aanleiding daarvan stelde de SP Kamervragen aan minister De Jager van Financiën over het talmende optreden van de toezichthouders. De Jager verdedigde de AFM en DNB met het argument dat het voor Nederlandse toezichthouders soms moeilijk is informatie over buitenlandse ondernemingen te achterhalen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden