FIOD begint onderzoek naar transfers FC Twente

Voetbalbond KNVB wil FC Twente terugzetten naar de eerste divisie. Dit maakte de licentiecommissie van de KNVB woensdagmiddag bekend. Het besluit van de KNVB is nog niet definitief. De club beraadt zich over de vervolgstappen. Inmiddels is de opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) een strafrechtelijk onderzoek gestart naar mogelijke fraude bij spelerstransfers van FC Twente.

FC Twente-supporters.Beeld anp

Met het besluit van de KNVB zou de club de proflicentie behouden, maar wordt het wel gestraft voor jarenlang financieel wanbeleid en het 'herhaaldelijk' en 'opzettelijk misleiden' van de voetbalbond de afgelopen jaren.

FC Twente is verbijsterd en vol ongeloof door de sanctie van de KNVB. Dat heeft interim-directeur Onno Jacbos tijdens een korte persconferentie gezegd. 'Met dit besluit hebben wij nooit rekening gehouden. We hebben aan alle voorwaarden van de KNVB gedaan.' Jacobs roept iedereen op het hoofd koel te houden.

In een persbericht schrijft de KNVB dat er twee opties waren. Of een boete van 45.250 euro. Of het intrekken van de proflicentie. De eerste straf vond de voetbalbond te licht, de tweede te zwaar gezien 'al het goede werk van het afgelopen half jaar'. Daarom stelt de licentiecommissie voor de licentie in te trekken, en direct terug te geven. Daarmee degradeert Twente, maar kan de club wel met een schone lei beginnen.

'De afgelopen periode was een onzekere', zegt KNVB-directeur Bert van Oostveen in het persbericht. 'Voor de fans, de club en ook voor de KNVB. Wij vreesden echt dat de licentiecommissie de stekker er definitief uit zou trekken. Gelukkig heeft de commissie een uitweg gevonden. FC Twente is een grote club, met een grote achterban en de KNVB vindt het mooi dat die club een tweede kans krijgt.'

De Enschedese eredivisieclub, nog kampioen in 2010, zou in eerste instantie op 9 mei al horen wat de licentiecommissie vond van de plannen om de financiële problemen te herstellen. De commissie vroeg echter om uitstel om de door de club aangeleverde documenten te kunnen beoordelen. FC Twente diende op 1 mei de herziene jaarrekening van 2014-2015 en de halfjaarcijfers van 2015-2016 in bij de KNVB.

De club kreeg in de afgelopen twee seizoenen de ene straf na de ander wegens wanbeleid en omstreden transfers in de afgelopen jaren.

Zo werd begin april bekend dat de transfer van Dusan Tadic naar Southampton met valse facturen in de boeken stond. Twente trok vanwege die onregelmatigheden zijn jaarrekening weer in. Daardoor kon het niet voldoen aan het tijdig inleveren van correcte jaarcijfers. De Tukkers kregen daardoor een straf van drie punten aftrek. Het was de derde keer dat Twente punten werd afgepakt in iets meer dan een jaar.

Scenario

Eerder schetste de KNVB al een mogelijk scenario wanneer Twente zou wegvallen uit de eredivisie. In de huidige situatie speelt Willem II (nummer 16) in de play-offs om lijfsbehoud tegen NAC. Ongeacht het resultaat tegen NAC blijft Willem II in dat KNVB-scenario eredivisionist.

Als NAC wint van Willem II gaat ook de Bredase club naar de eredivisie. De Graafschap (nummer 17) speelt tegen Go Ahead Eagles in de play-offs. Bij winst blijft De Graafschap eredivisionist. Ook als het verliest heeft het nog kans op lijfsbehoud. Bij winst van Willem II op NAC, blijft De Graafschap in de eredivsie.

Ook voor Cambuur is er hoop. Als Willem II en De Graafschap zich weten te handhaven in de eredivisie, is ook Cambuur zeker van een langer verblijf in de hoogste voetbalcompetitie.

Voorzitter van FC Twente Onno Jacobs tijdens de persconferentie in De Grolsch Veste.Beeld anp

Akkoord met schuldeisers

De club werkte de afgelopen maanden hard aan het eigen voortbestaan en behoud van de proflicentie. Met een nieuw bestuur, een garantstelling van bedrijven uit de regio en doorgesneden banden met investeringsfonds Doyen hoopte FC Twente alsnog aan de voorwaarden van de KNVB te voldoen.

In april maakte Twente bekend een belangrijke stap te hebben gezet in het behoud van de proflicentie. De club was erin geslaagd een akkoord te bereiken met enkele schuldeisers. Onder anderen met de ex-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan was FC Twente tot overeenstemming gekomen.

Ook met de voormalige commissarissen Hein Trebbe en Hennie ten Hag werd een overeenstemming bereikt. Zij hebben in het verleden geld in FC Twente gestoken en waren de vereniging nu financieel tegemoet gekomen. FC Twente deed geen mededelingen over de inhoud van het akkoord. De oud-functionarissen zouden bij FC Twente een bedrag van hoger dan 12 miljoen euro hebben uitstaan.

'We blijven doorvechten en we beraden ons over volgende stappen', aldus interim-directeur Jacobs. Hij kon nog niet zeggen of de club een advocaat in de arm gaat nemen. FC Twente gaat eerst de schriftelijke motivering bestuderen en bepaalt daarna de vervolgstappen. 'De precieze financiële gevolgen moeten we zo snel mogelijk in kaart brengen', aldus Jacobs. 'De consequenties kunnen op dat vlak groot zijn.'

Reactie supporters

De supporters van FC Twente zijn onthutst over de degradatie van hun club naar de Jupiler League. 'De stemming bij de Grolsch Veste is beduusd. Deze straf is uiterst dubieus. De regels zijn tijdens het spel veranderd, want het was óf eredivisie óf zonder licentie naar de tweede divisie. Nu wordt met onduidelijke argumenten een niet-bestaande optie gekozen.' (ANP)

Vertegenwoordigers van de supportersverenigingen van FC Twente bij De Grolsch Veste.Beeld anp

Toekomst van de club

Woensdag ziet de licentiecommissie van de KNVB dus voldoende perspectief in de plannen van de club om er op termijn weer bovenop te komen, maar is de club wel zijn plek in de eredivisie kwijt. Als het besluit wordt bekrachtigd, komt een vraagteken achter de directe toekomst van de club. Zo zullen spelers waarschijnlijk vertrekken, en is het de vraag of in de eerste divisie het stadion exploiteerbaar blijft. Inkomsten uit bijvoorbeeld tv-rechten zijn in de eerste divisie een stuk lager.

Het behoud van de proflicentie betekent wel dat de gemeente Enschede hoogstwaarschijnlijk een handtekening zet onder een garantstelling voor de schuld van de club. Die schuld bedraagt naar verluidt 32 miljoen euro. Maar de gemeente wilde die handtekening pas zetten als de proflicentie voor volgend seizoen binnen was.

Een woerdvoerster van het Functioneel Parket heeft woensdagavond bevestigd dat het FIOD een onderzoek heeft geopend naar FC Twente-transfers. In het belang van het onderzoek wil het Functioneel Parket verder geen mededelingen doen. Namen van spelers bij wier transfers er mogelijk sprake was van valsheid in geschrifte, gaf de woordvoerster niet.

FC Twente maakte eerder zelf al bekend onderzoek te doen naar verdachte transfers uit het verleden. In januari kondigde commissaris Ton Heerts op de nieuwjaarsreceptie zo'n onderzoek al aan. Hij zei toen dat er aanwijzingen waren dat op transfergebied 'mogelijk nog meer handelingen zijn verricht die op zijn minst vraagtekens oproepen'.

Tijdlijn ellende FC Twente

juni 2014: De licentiecommissie van de KNVB maakt bekend dat FC Twente per 1 november 2014 onder curatele komt te staan.
januari 2015: FC Twente krijgt een publieke waarschuwing van de licentiecommissie omdat de club zich niet aan de afspraken uit het eigen herstelplan houdt.
maart 2015: Drie punten aftrek om dezelfde reden.
april 2015: Opnieuw drie punten aftrek.
november 2015: De licentiecommissie stelt onderzoek in naar uitgelekte documenten van de overeenkomst tussen de club en Doyen.
december 2015: De licentiecommissie oordeelt dat Twente onderdelen van de overeenkomst met Doyen bewust heeft verzwegen. De club mag drie jaar niet in actie komen in Europees verband en krijgt opnieuw een boete van 42.250 euro. Verlies van de licentie dreigt in afwachting van onderzoek door Ben Knüppe.
1 maart 2016: Knüppe concludeert in zijn onderzoek dat er door torenhoge ambities een ongezonde cultuur is bij FC Twente. Directeur Aldo van der Laan stapt op.
21 maart 2016: FC Twente trekt de jaarrekening van seizoen 2014-2015 in omdat de transfer van Dusan Tadic naar Southampton in de boeken meer opleverde dan in werkelijkheid.
29 maart 2016: De FIFA bestraft FC Twente voor het contract met Doyen met een boete van 170.000 euro.
4 april 2016: FC Twente krijgt voor de derde keer drie punten aftrek van de KNVB omdat opnieuw niet is voldaan aan de afspraken uit plan van aanpak.
26 april 2016: FC Twente sluit een akkoord met de belangrijkste schuldeisers, waaronder oud-directeuren Joop Munsterman en Aldo van der Laan.
1 mei 2016: FC Twente levert op tijd de aangepaste jaarrekening van 2014-2015 en de halfjaarcijfers 2015-2016 in bij de licentiecommissie van de KNVB.
10 mei 2016: FC Twente compenseert de overige zeventien eredivisieclubs financieel voor de oneerlijke concurrentie in de afgelopen jaren.
18 mei 2016: De licentiecommissie van de KNVB oordeelt dat FC Twente moet degraderen naar de Jupiler League en FIOD opent onderzoek naar mogelijke fraude bij transfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden