Finse en Zweedse banken gaan samen ter voorbereiding op euro

De grootste bank van Finland en het op twee na grootste financiële bedrijf van Zweden gaan samen. Merita en Nordbanken vormen een gezamenlijke houdstermaatschappij waarbij de Zweden met 60 procent de meerderheid van de aandelen in handen krijgen....

DPA, AFP, Reuter

HELSINKI/STOCKHOLM

De nieuwe combinatie krijgt een balanstotaal van 600 miljard Finse mark (225 miljard gulden), zo maakten de twee maandag bekend. De beurswaarde van beide bedrijven ligt rond 80 miljard Zweedse kroon (21 miljard gulden), waarmee ze tot de tien grootste ondernemingen in Noord-Europa zullen gaan behoren. Ze hebben gezamenlijk 21 duizend werknemers in dienst.

De banken verwachten over drie jaar een besparing van 970 miljoen Zweedse kroon (250 miljoen gulden) per jaar te halen. Daartegenover staan herstructureringskosten van 850 miljoen kroon (220 miljoen gulden). De doelstelling van de Finnen en Zweden is een gemiddeld rendement van minimaal 15 procent op het eigen vermogen neer te zetten.

Een van de redenen om te fuseren is de voorbereiding op de komst van de euro, de gezamenlijke Europese munteenheid. Die zal de concurrentie binnen de financiële wereld vergroten, zo verwachten de twee. Ze voegden hieraan toe verder te willen groeien via overnames waarbij ze met name gaan kijken naar mogelijkheden in de Scandinavische en Baltische regio's.

De bestuursvoorzitter van Nordbanken, Hans Dalborg, krijgt de dagelijkse leiding, terwijl de eerste man bij Merita, Vesa Vainio, president-commissaris wordt. Deze functie vervult hij om beurten met de president-commissaris van Nordbanken, Jacob Palmstierna. Het hoofdkantoor van de nieuwe onderneming komt in Helsinki. Daarentegen wordt de administratieve dienst in Stockholm gehuisvest. De fusie kost zeshonderd medewerkers hun baan.

Na de fusie worden Marita en Nordbanken voor 100 procent dochterbedrijven van MeritaNordbanken. Ze blijven onder hun huidige naam opereren. Samen hebben ze een aandeel van 41 procent van de Finse en 20 procent van de Zweedse deposito's. In Finland heeft MeritaNordbanken 41 procent van de hypotheekmarkt en in Zweden 12 procent. Wat de Effectenhandel betreft, liggen die cijfers op 15 procent respectievelijk 2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden