Finnen struikelen over Nederlandse taal

Dat hoogopgeleide Finnen het Nederlands niet zo goed beheersen, is niet verwonderlijk. Dat hun Engels ook belabberd is, geeft al te denken....

Van onze verslaggever

René Bogaarts

AMSTERDAM

Telecom Finland, dat de licentie tracht te machtigen voor het tweede mobiele telefoonnet, heeft zich goeddeels gebaseerd op de Engelse tekst van het tenderdocument. Op de tweede pagina van deze aanvraagformulieren stond echter - vet omkaderd nog wel - dat alleen de Nederlandse tekst rechtsgeldig was. Daardoor zijn er formele fouten gemaakt en is het Finse aanbod niet eens in behandeling genomen.

Dat bleek gisteren tijdens de zitting van het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag, bij wie Telecom Finland beroep heeft aangetekend. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat eiste een verklaring van een onafhankelijke Nederlandse advocaat over de financiële gegevens van de aanvrager. De Finnen volstonden in eerste aanleg met een verklaring van twee bedrijfsjuristen van hun adviseur Moret Ernst & Young. De later bijgevoegde verklaring van een advocaat van De Brauw Blackstone bevatte volgens het ministerie echter niet de vereiste gegevens.

Volgende week beslist minister Jorritsma welk consortium de vergunning krijgt om naast PTT Telecom het digitale, mobiele-telefoonnetwerk GSM te exploiteren. De uitverkorene heeft dan twee weken de tijd om te beslissen of hij akkoord kan gaan met de voorwaarden die daaraan verbonden worden.

Behalve de groep rond Telecom Finland dingen ook consortia rond ABN Amro, Rabobank, Deutsche Telekom en ING naar de vergunning. Die partijen hadden gisteren tegenover de president van het College, mr. C. de Gooijer, graag hun zegje willen doen over de gang van zaken, maar kregen van het ministerie het verzoek zich buiten de procedure te houden.

De Finnen willen dat de procedure wordt opgschort en dat hun plannen alsnog bestudeerd worden. 'We beseffen dat het ministerie dan anders tegen ons bod aankijkt, maar dat durven we wel aan', aldus hun raadsman mr P. Duijsens. De andere consortia vinden dat er teveel tijd verloren gaat als het ministerie de aanvraag van Telecom Finland nog moet gaan beoordelen. Ze willen de voorsprong van PTT Telecom, die al sinds vorig jaar zomer een GSM-netwerk exploiteert, niet groter maken dan die al is.

Nadat alle consortia zich lang voor de inschrijvingsdatum van 1 december 1994 bekend hadden gemaakt, presenteerde Telecom Finland zijn consortium Nedcell pas eind december. Aanvankelijk zouden de Finnen samenwerken met het Amerikaanse Southwestern Bell, maar uiteindelijk bleek het bedrijf alleen telefooncentraleverkoper Lacis uit Utrecht en de Nederlandse tak van creditcard-organisatie Visa (VSB Bank) aan zich te hebben kunnen binden.

Tijdens een persconferentie beloofde Nedcell veel lagere tarieven te hanteren dan PTT Telecom, maar gisteren bleek dat de Finnen daarover onvoldoende duidelijkheid hadden verschaft in hun bidbook. Niet alleen volstond Nedcell in eerste instantie met een Engelse tekst, in de aanvulling ontbrak een verduidelijking van de gewenste tarieven. In plaats van een overzicht van de tariefontwikkeling volstond Nedcell met een raming van de omzet. Over toegevoegde-waardediensten meldde Nedcell alleen dat zij zou volstaan met 'een bescheiden eenmalig tarief' en dat tarieven zouden worden berekend 'in relatie tot de waarde die de klant wordt geleverd'.

Landsadvocaat mr G. de Groot hekelde het optreden van de Finnen en hun adviseurs. Zwakjes verdedigde Duijsens zijn Finse opdrachtgevers. Zij zouden geen Nederlands spreken en minister Jorritsma zou bij haar afwijzing hebben nagelaten uit te leggen waarom de verklaring van een jurist minder zou zijn dan die van een advocaat.

Toen het ministerie op 14 december Nedcell liet weten dat de informatie niet compleet was, heeft ze ook niet gemeld wat er precies ontbrak, klaagde Duijsens. 'We misten zoveel dat we heel algemeen gevraagd hebben alle gevraagde informatie te verstrekken', sneerde zijn tegenstander. 'Het had nauwelijks zin op te sommen wat er ontbrak.'

President De Gooijer wilde volgende week woensdag uitspraak doen, maar op verzoek van het ministerie maakt hij zijn beslssing vrijdagmiddag al bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden