Finnen ongerust over kwakkelend Nokia

In Finland wordt met grote bezorgdheid gekeken naar de toekomst van 's lands trots Nokia.

AMSTERDAM/HELSINKI - Het deed William Cardwell persoonlijk pijn dat het aandeel Nokia vorige week hard kelderde. Het hoofd van het Center for Entrepreneurship aan de Universiteit van Aalto in Finland heeft zelf aandelen Nokia. 'Wie niet? Bijna iedereen in Finland heeft in Nokia geïnvesteerd', zegt hij telefonisch vanuit Israël waar hij op werkbezoek is.


Ook op het hoofdkantoor van de Finse bedrijvenvakbond Pro in Helsinki wordt de koersval met zorg gadegeslagen. Want voor beleggers én werknemers van Nokia zijn het magere tijden. De grootste producent van mobiele telefoons ter wereld worstelt om zijn verlies aan marktaandeel tot staan te brengen. Het Finse concern waarschuwde woensdag dat de verkoop van mobiele telefoons in het tweede kwartaal van dit jaar 'substantieel' onder de verwachte opbrengst van 6,1 miljard euro zal blijven. Daarop viel de koers met ruim 10 procent tot 5,10 euro en bereikte het aandeel het laagste niveau sinds 1998.


Het concern lijkt de strijd op de markt voor smartphones definitief te verliezen van Apple en Google. Nokia is met 108,5 miljoen exemplaren per jaar nog altijd de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld. Maar gemeten naar omzet moest het onlangs zijn eerste plaats afstaan aan Apple, producent van de succesvolle iPhone. Behalve Apple doen ook Google en Blackberry het erg goed met hun besturingssystemen Android en RIM.


In reactie daarop heeft Nokia aangekondigd zijn eigen besturingssysteem Symbian te zullen afbouwen. Nokia-telefoons zullen voortaan draaien op Windows 7, van Microsoft. Tegelijkertijd snoepen aan de onderkant van de markt Chinese concurrenten en Samsung uit Zuid-Korea marktaandeel van Nokia af met de productie van simpele, goedkope telefoons.


'Nokia móet nu met een vernieuwend toestel komen', zegt Cardwell. 'Tot die tijd gelooft de markt niet wat het bedrijf zegt.' Volgens hem is een van de problemen dat het snelgegroeide Nokia te bureaucratisch is geworden. 'Nokia investeerde op een bepaald moment vier keer zoveel in onderzoek en ontwikkeling van toestellen als Apple, maar toch is Apple aan de winnende hand.' De ondernemersspirit is zoek, zegt hij.


Illustratief is de ontboezeming van oud-marketing manager bij Nokia, Ari Hakkarainen, in The New York Times eind vorig jaar. Een paar jaar voor Apple zijn iPhone zou introduceren, liepen technici bij Nokia al rond met een prototype van een toestel met internetaansluiting en touchscreen. Maar volgens Hakkarainen blies het management verdere ontwikkeling af uit angst dat het een kostbare flop zou worden. 'Het management deed wat ze altijd doen, ze trokken de stekker eruit.'


In Finland wordt met grote bezorgdheid gekeken naar de toekomst van 's lands trots. Het kwakkelende bedrijf is nog altijd de grootste werkgever in de commerciële sector en gold lange tijd als paradepaardje van de Finse economie. Nokia begon ooit als pulpmolen, ontwikkelde zich tot rubberproducent en daarna uiteindelijk tot telefoongigant. Nokia heeft 132 duizend werknemers in 120 landen. In 2008 droeg Nokia 2,6 procent bij aan het nationale inkomen van Finland. Econoom Jyrki Ali-Yrkkö waarschuwde vorig jaar al in een boek over Nokia dat de Finse economie te afhankelijk was van het bedrijf en dat de regering op een breder terrein ondernemerschap zou moeten stimuleren.


Nokia heeft de afgelopen jaren al diverse ontslagrondes doorgevoerd, waarbij in Finland circa drieduizend banen zijn verdwenen. Het bedrijf kondigde vorige maand een nieuwe reorganisatie aan, waarbij wereldwijd vierduizend banen zullen verdwijnen. Naar verwachting zullen in Finland 1.400 functies worden geschrapt. Daarnaast besteedt Nokia vanwege de afbouw van het Symbian-besturingssysteem - dat voor goedkopere toestellen wel blijft bestaan - drieduizend medewerkers uit aan outsourcingsbedrijf Accenture.


De malaise bij Nokia heeft volgens bestuurder Roni Jokinen van de Finse bedrijvenbond Pro 'grote invloed' op de Finse economie. 'Ook toeleveranciers voelen deze pijn', zegt hij. 'Softwarebedrijf Digia bijvoorbeeld gaat 190 mensen ontslaan omdat het aantal opdrachten van Nokia terugloopt.'


Verschil met vorige ontslagrondes is volgens hem dat toen voornamelijk productiefaciliteiten werden gesloten. 'Fabrieken werden verplaatst naar Hongarije, India en China. Nu wordt ook de kerntaak van Nokia geraakt: onderzoek en ontwikkeling, in Oulu, Helsinki en Tampere.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden