Finland bouwt twee nieuwe kerncentrales

Het Finse parlement heeft het groene licht gegeven voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Met de bouw van de centrales hoopt Finland zijn afhankelijkheid van buitenlandse energieleveranties te beperken. Volgens de voorstanders zullen de twee te bouwen centrales minder CO2 uitstoten en dus beter zijn voor het milieu.

Van onze buitenlandredactie

De voorstellen van de regering werden met een ruime meerderheid aangenomen. In het parlement stemden 120 afgevaardigden voor en 70 tegen de bouw van de centrale Olkiluoto-4. De stemming over de bouw van een nieuwe centrale in Simo of in Pyhäjoki resulteerde in 121 stemmen voor en 71 tegen.

De goedkeuring van het Finse parlement blijft vijf jaar geldig. In deze periode moeten de firma’s Voima Oy en Fennovoima Oy, die verantwoordelijk zijn voor de bouw van de kerncentrales, een bouwvergunning aanvragen. Het bedrijf Fennovoima moet ook kiezen in welke plaats de centrale wordt gebouwd. Bovendien moet er een voorstel worden ingediend voor een adequate opslag van nucleair afval. Als de bedrijven hieraan niet tijdig voldoen, komt de vergunning te vervallen.

Voorstander

Volgens een peiling in opdracht van de energie-industrie uit 2004 is ruim 46 procent van de Finse bevolking voorstander van kernenergie, terwijl 25 procent uitgesproken tegen is. De energiebehoefte van Finland is vergeleken met andere Europese landen relatief hoog, doordat het land over veel zware industrie beschikt.

Finland heeft op dit moment twee kernenergiecentrales met vier reactoren die voorzien in zo’n 26 procent van de elektriciteitsbehoefte van het land. Het leeuwendeel van de energie wordt uit Rusland geïmporteerd en dat maakt Helsinki afhankelijk van de grillen van Moskou. Om deze afhankelijkheid te verminderen, is al een nieuwe kerncentrale in aanbouw. De bouw van Olkiluoto-3 heeft echter vertraging opgelopen.

Na het ondertekenen van het Kyoto-protocol over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen zien Finse deskundigen in kernenergie de enige manier om te voldoen aan de stijgende energiebehoefte, zonder de CO2 normen te overschrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden