Finkers kent op het podium alleen de wetten van de kolder

Herman en Wilfried Finkers met Geen spatader veranderd, Stadsschouwburg Haarlem. Tournee...

Herman Finkers verontschuldigt zich voor de verkeerde keuze van de titel van het programma Geen spatader veranderd: 'In weerwil van wat deze titel wil doen geloven, wordt de formule van de voorstelling gewijzigd. Getracht zal worden nu ook het element humor eens een kans te geven.'

De komiek Finkers maakt tegenwoordig buiten diensttijd wel eens een serieuze opmerking over onrecht in een ver land. Dat is bijna net zo verwarrend als Wim Kok die een grap maakt.

Tijdens een show zal Finkers zich echter niet aan ernst vergrijpen, ook al laat hij begrippen vallen als waarheid, de zin van het leven en de wetten van Galilei. Ze staan in dienst van de hoogste macht die Finkers op het podium erkent: de kolder. Slechts één keer valt hij uit zijn rol als hij in een tussenzin spreekt over de dood van 'de meest briljante interviewer van Nederland.'

Halverwege de avond geeft Finkers een mini-college over de aard van humor. Het is een nauwelijks te volgen verhaal over botsende elementen en onverwachte zijsprongen. Het lukt Finkers nog steeds om onverwacht te zijn. Hij gaat daarbij te werk als een onbevangen schaker die, niet gehinderd door enige theorie-bagage, een grootmeester het leven zuur maakt.

De rationalist maakt in gedachten een meertrapsraket van actie en logische reactie en komt dan met een uitgekiend antwoord. Herman Finkers en broer Wilfried, die in tekst en spel steeds nadrukkelijker aanwezig is, stappen met Twentse nuchterheid door deze muur van logica heen en komen zo op een dwaze plek uit.

Zo worden aarde en een pannekoek moeiteloos met elkaar in overeenstemming gebracht, net als de keuze tussen het nemen van kinderen of een glazenwasser. Het Finkers-tweetal schudt vele tientallen stomme, maar oh zo geestige grappen uit de mouw.

Toch is Spatader zeker niet het beste programma. Het kent zelfs buitengewoon magere stukken. Finkers heeft deze ronde wel sterk vertrouwd op de werkstukken uit de requisieten-werkplaats. Toegegeven, die zijn meestal volslagen krankzinnig. Soms hangen de meest imposante attributen er voor spek en bonen bij, waardoor volgens Finkersiaanse logica, iets nutteloos weer humoristisch bestaansrecht krijgt.

Net als Mark van de Veerdonk eerder dit seizoen en Van Kooten & De Bie al een hele tijd, speelt ook Finkers live met eerder opgenomen filmbeelden. Maar het is wel erg veel heisa en lang niet alles is geslaagd.

Finkers lijkt de kritiekgrens dit keer te hebben opgerekt. Daarom is ook een tamelijk onkiese Piet Bambergen-grap, die bij Paul de Leeuw in een passend bed zou vallen, nog niet afgevoerd.

Het is niet waarschijnlijk dat Finkers droog staat, maar zijn naam en faam maakt hij slechts ten dele waar. Ook dat is, helaas, onverwacht.

Patrick van den Hanenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.