Financiers met blauwe bessen

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: financiers met blauwe bessen.

Beeld Yvette van Boven

Na het maken van een bak custard had ik een bak eiwitten over. Dat gebeurt u vast ook weleens. U zou met die overgebleven eiwitten eens financiers kunnen maken. Financiers zijn vederlichte cakejes, gemaakt met gekaramelliseerde boter en notenmeel, die zo verrukkelijk zijn dat ik me moet beheersen om niet in een keer de schaal leeg te knagen. Gekaramelliseerde boter wordt ook wel bruine boter genoemd of beurre noisette. Ik meen eerder een betoog te hebben gehouden voor beurre noisette, want dat is overal lekker op: vis bijvoorbeeld, of over gestoomde broccoli of in een pilav. Maar ze komt vooral briljant tot haar recht in deze cakejes. En u maakt ze ook nog in een handomdraai.

Volgende week maak ik trouwens een feestelijk kerstdessert van de rest van mijn eiwitten, want ik had nog meer over.

Benodigdheden voor 15 stuks

150 g boter
50 g bloem
150 g poedersuiker
60 g amandelmeel (of hazelnootmeel of gemalen pistachenoten)
snuf zout
3 eiwitten
70 g blauwe bessen (of frambozen)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter in een steelpan op middelzacht vuur net zo lang tot de eiwitten verbranden, in korreltjes op de bodem van de pan terechtkomen en het botervet mooi donker karamelkleurig en helder wordt. Het hele proces duurt ongeveer 15 minuten. Draai dan het vuur uit.

Meng in een kom de bloem, poedersuiker, amandelmeel en het zout goed door elkaar. Giet de gesmolten boter (de korreltjes blijven in de pan, als er wat meekomt, is dat niet erg) en de eiwitten erdoor en meng alles met een spatel tot een glad beslag. Giet het beslag in goed ingevette vormpjes, verdeel de bessen erover en bak ze in zo'n 12 minuten (afhankelijk van de grootte van uw vormpjes, controleer goed!) goudbruin.

Na 5 minuten kunt u ze al eten.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden