Financieringstekort op 2,6 procent

Minister Zalm van Financiën raakt eindelijk uit de buurt van de beruchte 3 procentsgrens voor het financieringstekort. Volgend jaar rekent hij op een tekort van 2,6 procent....

Van onze verslaggever

De ontwikkelingen gaan snel, want in de op een na laatste versie van de Miljoenennota - van vier weken geleden, die via RTL4 uitlekte - stond een tekort van 2,7 procent. In dit tempo is Zalms begroting snel in evenwicht.

De minister is ervan overtuigd dat de economie 'op een draaipunt' staat. Het economische dal zou inmiddels gepasseerd zijn. Zalm vertelde vrijdag dat zijn ervaring hem leert hem dat economieën vaak sneller uit een dal komen, dan instellingen als het CPB (het Planbureau) voorspellen. De achterliggende jaren waren wel de slechtste sinds de jaren tachtig, met slechts een half procent groei gemiddeld per jaar. Zalm baseert zijn begroting op 2,5 procent.

Er moet dit en volgend jaar dus nog stevig bezuinigd worden. De teller zal eind dit jaar volgens het Centraal Planbureau op dertien miljard euro staan. Volgend jaar komt daar nog eens zes miljard euro bij. In totaal zal sinds het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende I in 2002 negentien miljard euro zijn bezuinigd.

Overigens lijkt dit rigoureuzer dan het is. De overheidsuitgaven groeien volgend jaar weer ten opzichte van dit jaar. Geeft Zalm dit jaar 133 miljard euro uit, volgend jaar zal dat 136 miljard euro zijn. De oplossing van deze puzzel is dat een kabinet altijd bezuinigt ten opzichte van eerder afgesproken plannen, het uitgavenkader.

De uitgaven in het begrotingsjaar 2004 zijn trouwens wel gedaald ten opzichte van het jaar ervoor: met 3,5 miljard euro. Zo'n daling lukte voor het laatst tijdens het kabinet-Lubbers III. In alle andere jaren steeg de rijksbegroting.

De staatsschuld blijft als gevolg van de overheidstekorten stijgen. Volgend jaar zal Nederland 230 miljard euro in het krijt staan bij internationale geldschieters. Jaarlijks gaat tien miljard euro op aan rentebetalingen. Het kabinet wil de staatsschuld aflossen binnen één generatie. Maar het zal deze periode niet meer lukken schulden af te lossen.

Veel aandacht van minister Zalm zal uitgaan naar het beperken van de administratieve lasten, de bureaucratie. De minister heft niet alleen maar irritatie op; er zijn ook flinke economische baten. Zalm denkt dat het vereenvoudigen van veel regelgeving en het opheffen van tegenstrijdigheden vier miljard oplevert. Drie miljard euro heeft hij al op een lijst staan. Volgens het Centraal Planbureau levert een daling van de administratieve lasten met een kwart - het doel van Zalm - over vijftien jaar een extra economische groei op van 1,5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden