Financier campagne tegen Demmink stopt: 'Nu mogen anderen het overnemen'

De gefortuneerde vastgoedondernemer Jan Poot is gestopt met zijn campagne tegen de voormalige topambtenaar Joris Demmink, die verdacht wordt van misbruik van minderjarigen.

Harro Knijff (L) advocaat van Joris Demmink en advocaat Matthijs Kaaks, voorzitter Robert Rubinstein en secretaris Ben Ottens van stichting 'de Roestige Spijker' in maart dit jaar.Beeld anp

Nog geen jaar geleden zei Poot in de Volkskrant dat Demmink vervolgd wordt dankzij 'zijn miljoenen'. Inmiddels heeft hij besloten Stichting de Roestige Spijker - die de 'strijd' organiseert - niet meer te financieren.

'Hij heeft gezegd: het is klaar, we stoppen ermee, nu mogen anderen het overnemen', aldus zijn voormalige woordvoerder in de zaak. 'Hij heeft een boek over Demmink geschreven, er is een website over gemaakt. Hij heeft jan en alleman gevraagd onderzoek te doen. Op een gegeven moment is het welletjes.'

Afgelopen zomer maakte de 90-jarige Poot bekend zijn vastgoedonderneming Chipshol te verkopen. Tot gisteren konden geïnteresseerde partijen zich melden voor de 121 hectare grond die hij bezit bij Schiphol. Of hij ook zou stoppen met de Roestige Spijker bleef onduidelijk. Jan Poot investeerde de afgelopen jaren naar eigen zeggen veel geld in de campagne tegen de gepensioneerde secretaris-generaal, die achtervolgd wordt door verhalen over kindermisbruik. 'Het precieze bedrag weet ik niet. Maar de voortdurende strijd tegen rechtsmisbruik loopt in de miljoenen', zei hij in februari.

Chipshol
Het ging Poot - wiens gezondheid achteruit gaat - niet om de pedofiliebeschuldigingen. Volgens hem had Demmink zijn bedrijf Chipshol gedwarsboomd.

Naast Poot zijn er nog anderen die een juridische strijd tegen Demmink voeren. De belangrijkste daarvan is advocate Adèle van der Plas, die nooit financiële banden had met Poot.

Stichting de Roestige Spijker was de aanjager van een reeks getuigenverhoren over Demmink, afgelopen jaar in Utrecht. Die genereerden een hoop aandacht voor de kwestie. Enige donateur van de stichting was Jan Poot, zegt voorzitter Robert Rubinstein. 'Er staat wel een button op de site waar je geld kunt doneren, maar dat heeft niemand ooit gedaan.' De stichting blijft bestaan, 'ik doe zoveel ik kan, maar ik moet ook aandacht geven aan mijn eigen bedrijf.'

Maandag is de Roestige Spijker partij in de zaak die Demmink heeft aangespannen tegen het AD. Demmink eist rectificatie van twee artikelen die twee jaar geleden in de krant verschenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden