NieuwsCPB

Financiën levert weer CPB-directeur

Een onbekende grootheid zal Laura van Geest opvolgen als directeur van het Centraal Planbureau (CPB) in Den Haag, een van de belangrijkste adviesinstanties van het kabinet.

Pieter Hasekamp (rechts) is de nieuwe directeur van het CPB.  Beeld ANP
Pieter Hasekamp (rechts) is de nieuwe directeur van het CPB.Beeld ANP

De 54-jarige topambtenaar Pieter Hasekamp, nu directeur-generaal fiscale zaken op het ministerie van Financiën treedt in haar voetsporen. Van Geest maakte eerder bekend bestuursvoorzitter te worden van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hasekamp werkte eerder bij het ministerie van Volksgezondheid en was algemeen directeur bij Zorgverzekeraars Nederland. Hij studeerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde op Essays on the credibility of Economic Policy aan het European University Institute in Florence. Ook Van Geest was als directeur rijksbegroting ambtenaar bij het ministerie van Financiën, toen ze ruim zes jaar geleden werd benoemd bij het CPB.

Toen kwam er nog kritiek op de benoeming, omdat ze als ex-ambtenaar van het ministerie van Financiën minder onafhankelijk zou zijn dan voorgaande directeuren. In het verleden hadden CPB-directeuren vaak een wetenschappelijke achtergrond. Het CPB maakt de ramingen voor de toekomstige economie waarop het kabinet zijn begrotingsbeleid baseert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden