Financiën hekelt truc belasting met 'F. Vogelpest'

Het ministerie van Financiën veroordeelt de 'truc' van de Belastingdienst Heerlen die asielzoekers onder een valse naam en groeps-sofinummer inschreef om hen te laten werken als kippenruimer....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

'Dit had nooit mogen gebeuren', stelt de woordvoerder van minister Zalm van Financiën over de gebeurtenissen in Heerlen. 'Bestrijding van fraude met sofinummers heeft bij ons hoge prioriteit, daar past dit niet in.'Financiën was niet op de hoogte van de handelwijze van de Belastingdienst.

Het was op het hoogtepunt van de vogelpestepidemie dat de RVV (Rijksdienst voor Keuring van Vee en Vlees) dringend verlegen zat om kippenruimers. Uitzend-en arbeidsbureaus konden die niet in voldoende mate leveren, reden waarom een beroep werd gedaan op asielzoekers. Een van de ingeschakelde ruimbedrijven, Moonen Agroservice uit Stramproy, wierf naar eigen zeggen vijfhonderd asielzoekers om te helpen.

Het ministerie van Sociale Zaken had toestemming verleend om de asielzoekers, bij uitzondering, direct in te schakelen. Normaliter duurt het weken eer duidelijk is of zij mogen werken.

Om tijdverlies bij de fiscale registratie te voorkomen, adviseerde het Belastingkantoor Heerlen aan Moonen alle asielzoekers onder één naam (F. Vogelpest) en één sofinummer in te schrijven. Dat is in strijd met de wet.

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zegt op 28 maart 88 werkvergunningen voor asielzoekers te hebben verleend. Begin mei zijn er zestig weer ingetrokken omdat bleek dat deze asielzoekers gezien hun status nooit hadden mogen werken.

Eigenaar Moonen van het gelijknamige ruimbedrijf meldt echter dat hij vijfhonderd asielzoekers in dienst had. De RVV spreekt over enkele honderden. Geen van de betrokkenen kan het forse verschil verklaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden