Financiële wereld wil toch provisies geheimhouden

De Nederlandse banken en verzekeraars keren zich tegen de openbaarmaking van provisies voor financiële producten. Daarmee scharen de financiële concerns zich aan de zijde van de tussenpersonen, die al eerder hebben aangegeven niets te zien in de publicatie van wat zij verdienen met hun adviezen....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

De banken, verzekeraars en tussenpersonen hebben een gezamenlijk voorstel ingediend bij het ministerie van Financiën. Zij willen in de toekomst bij elk financieel product, zoals een hypotheek of levensverzekering, aangeven welk deel van het ingelegde geld bij de branche achterblijft. Maar of dat provisies, verkoopkosten of een winstopslag is, houden ze liever onder de pet.

Directeur Hein Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken maakte de koerswijziging van de banken en verzekeraars woensdag bekend bij de presentatie van het jaarverslag.

Minister Zalm van Financiën en een meerderheid van de Tweede Kamer willen strengere regelgeving over de provisies die verkopers van financiële producten ontvangen van banken en verzekeraars. Vorig jaar werd een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat veel tussenpersonen nodeloos ingewikkelde en riskante producten verkochten, waar een simpele hypotheek of levensverzekering had volstaan. In de regel geldt dat tussenpersonen meer verdienen aan complexe producten.

In eerste instantie waren de banken en de verzekeraars voor meer openheid over provisies. Op die manier wordt duidelijk hoeveel geld er aan de strijkstok van de tussenpersonen blijft hangen. Ook zouden consumenten de objectiviteit van een advies beter kunnen beoordelen.

Maar de tussenpersonen maakten via hun brancheverenigingen grote bezwaren tegen meer openheid. De banken en verzekeraars die direct aan de klant verkopen, zouden in hun ogen dan te veel worden bevoordeeld.

Vijf betrokken belangenverenigingen hebben hun voorstel maandag per brief aan de Tweede Kamer meegedeeld. Volgens Frank Heemskerk, woordvoerder voor financiën namens de PvdA in de Tweede Kamer, neigt Zalm ertoe de financiële dienstverleners hun zin te geven. De PvdA wil openheid over de provisies. 'Wij kiezen voor het belang van de consument, niet voor dat van de tussenpersoon.'

De vereniging van huizenbezitters (VEH) verwijt de financiële sector dat ze alles in het werk stelt de provisies geheim te houden. 'De provisies zijn al lange tijd een heikel punt. Elke keer als puntje bij paaltje komt, gaat de sector dwarsliggen', zegt een woordvoerder. 'Daardoor blijft onzichtbaar wat een adviseur voor zijn werk krijgt.'

Het voorstel van NVB, Verbond van Verzekeraars en de drie verenigingen van tussenpersonen voorziet verder in de oprichting van een stichting die de kwaliteit van tussenpersonen moet waarborgen. De effectenbranche heeft al zo'n instituut, het DSI, waar effectenhandelaren een keurmerk kunnen krijgen. Daarnaast moet de nieuwe stichting Financiële Dienstverlening een loket krijgen waar klachten van ontevreden klanten worden afgehandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden