nieuwsbeleggingsfraude

Financiële waakhond AFM waarschuwt mensen op ‘sukkellijst’

Ze zijn in de fraudeurswereld goud waard: lijsten met mensen die ontvankelijk bleken voor beleggingsoplichting. Vorig jaar meldden 379 mensen dat ze waren opgelicht, voor zo’n 11 miljoen euro in totaal.

De sukkellijst werd gevonden tijdens een onderzoek van het Openbaar Ministerie, de politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD naar zogenoemde boilerroomfraude.
 Beeld BELGA
De sukkellijst werd gevonden tijdens een onderzoek van het Openbaar Ministerie, de politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD naar zogenoemde boilerroomfraude.Beeld BELGA

‘Uw naam staat ook op deze lijst’. Donderdag kregen 2.500 Nederlanders van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een brief in de bus met deze mededeling in vetgedrukte letters. In het ambtelijk schrijven ontbreekt het woord, maar in de wandelgangen staat de lijst bekend als ‘sukkellijst’: een lijst van mensen die mogelijk vatbaar zijn voor oplichtingspraktijken. Geloven zij de gelikte verhalen van beleggingsfraudeurs, dan worden zij genadeloos geplukt.

De sukkellijst werd gevonden tijdens een onderzoek van het Openbaar Ministerie, de politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD naar zogenoemde boilerroomfraude. Volgens een ingewijde gaat het om het onderzoek dat begin maart resulteerde in de aanhouding van drie Nederlandse hoofdverdachten in Marbella en Madrid. Met welluidende namen als Global Trading Investment Group, Power Capital en Volcap FX troggelden zij tenminste 6 miljoen euro af van goedgelovige beleggers, zo is de verdenking. Waarschijnlijk is de buit veel groter, net zoals het aantal slachtoffers dat aangifte deed.

Sukkellijsten zijn goud waard voor oplichters. Soms gaat het om mensen die zich bij een legitiem bedrijf een keer hebben aangemeld voor informatie over beleggen – en werd hun informatie gestolen met een hack. En soms gaat het om een lijst van mensen die al eerder vatbaar waren voor oplichting – en verkochten de oplichters de namen van die ‘sukkels’ door aan collega-fraudeurs.

Op de lijst komen is makkelijk, stelt de AFM, maar er vanaf komen lijkt haast onmogelijk. Het aantal meldingen van beleggingsfraude is volgens De Fraudehelpdesk gestegen van 147 in 2017 tot 429 in 2019. Daarbij verloren 379 mensen alleen al vorig jaar samen bijna 11 miljoen euro. Niet zelden blijft aangifte van de oplichting achterwege. Schaamte er te zijn ingetuind speelt daarbij een belangrijke rol.

De opbouw van de fraude is doorgaans zeer geraffineerd. Als het vertrouwen eenmaal is gewekt, stapelen de nieuwe kansen of verzoeken om garantiebetalingen zich op, aldus de AFM. Als de beleggers eenmaal doorhebben dat ze kunnen fluiten naar hun geld, worden ze vaak ook nog eens gebeld door een ‘advocaat’. Die garandeert dat hij het verloren geld kan terughalen, maar uiteraard wel tegen vooruitbetaling van een flink bedrag. Zo trekken dezelfde oplichters hun slachtoffers verder leeg.

Meer over online oplichters

Met zijn zware stem en fraaie woordkeuze overtuigde ‘Michael Stone’ zijn Nederlandse slachtoffer vrij snel. Maar, vertelt de berooide pensionado, zijn 162 duizend euro inleg verdween als sneeuw voor de zon.

Beleggingsfraude blijft vaak onbestraft. De oplichters pompen hun geld snel de wereld rond, waardoor politie en justitie vaak weinig zin hebben in vervolging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden