Financiële topmannen geven geen krimp

De topmannen van ABN Amro, ING en Aegon trotseerden donderdag beleggers op de Dag van het Aandeel in de Amsterdamse Rai....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

De topmannen van Nederlands financiële bedrijven hebben hun aandeelhouders dezer dagen wel wat uit te leggen. De afgelopen maanden zijn de koersen van banken en verzekeraars in een steile duikvlucht terechtgekomen. ABN Amro daalde sinds het begin van het jaar 19 procent, ING 38 procent en Aegon verloor zelfs 56 procent van zijn beurswaarde.

De drie bedrijven hadden donderdag voor de Dag van het Aandeel dan ook niet de minsten afgevaardigd - ABN Amro en ING hun respectievelijke bestuursvoorzitters Rijkman Groenink en Ewald Kist, Aegon de in april afgetreden topman Kees Storm. 'Het is dat de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur geen Nederlands spreekt, anders had die hier gestaan, maar u krijgt de hartelijke groeten', aldus de altijd jolige Storm. Sinds 18 april leidt de Amerikaan Don Shepard Aegon.

De Dag van het Aandeel is een soort minicongres dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) jaarlijks voor zijn leden organiseert. In een van de zalen van de Amsterdamse Rai verzamelen zich dan een paar honderd - doorgaans wat oudere - particuliere beleggers, die luisteren naar voordrachten van Nederlandse topmannen en zich tussen de bedrijven door op talloze kraampjes laten voorlichten door aanbieders van financiële producten.

De voordrachten zijn meestal tamelijk voorspelbaar. Ook donderdag mochten Kist, Groenink en Storm vertellen waarom hun bedrijven - ook nu het economisch tij tegenzit - een goede belegging vormen. Natuurlijk, op de financiële markten stormt het, maar wij houden koers (Kist) en onze diensten blijven ook bij een recessie winstgevend (Groenink), is zo ongeveer de boodschap.

Echt leuk wordt het pas als Peter Paul de Vries, de directeur van de VEB, als gespreksleider een discussie opent. De Vries beschikt over een grote dossierkennis, en is verbaal zeker niet de mindere van de drie (ex-)bestuursvoorzitters.

De Vries vraagt de zaal hoeveel mensen aandelen in een van de drie financiële concerns hebben. Zo ongeveer alle groene kaarten gaan de lucht in. Maar op de vraag hoeveel mensen er ook geld aan hebben verdiend, draait de zaal massaal de rode kaart.

De toon is gezet.

De bestuursvoorzitters zijn eensgezind in hun afgrijzen over nieuwe Amerikaanse regels, die topmannen van grote Europese bedrijven verplichten hun handtekening onder hun resultaten te zetten. 'Het is echt onzin dat we ons als Europeanen aan die Amerikaanse regels moeten onderwerpen', sputtert Kist. 'Het manipuleren met cijfers gebeurt in Amerika, niet in Europa.' Fijntjes wijst De Vries op KPNQwest, het Hoofddorper telecomconcern dat eerder dit jaar failliet ging onder hardnekkige geruchten van fraude. Maar Kist wil er niets van weten: 'Zo zit het Nederlandse bedrijfsleven niet in elkaar'.

Nog een heet hangijzer in de financiële wereld is de positie van financieel analisten. In de Verenigde Staten, waar Aegon, ABN Amro en ING alledrie zeer grote belangen hebben, zijn de eerste veroordelingen al uitgesproken tegen banken die het niet te nauw namen met de scheiding tussen analisten en zakenbankiers.

De Nederlandse banken hebben altijd volgehouden dat de scheiding tussen die twee partijen via de zogenoemde 'Chinese muren' robuust genoeg is. De grote vraag is of een bank niet gewoon beter gewoon kan ophouden met het onderzoeken van bedrijven als zij tegelijkertijd ook als zakenbank optreedt. Nergens voor nodig, vindt Kist. Groenink daarentegen ziet het begin van een trend: 'Ik denk dat banken straks geen analisten meer zullen employeren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden