NieuwsBinnenland

Financiële strop dreigt voor kleine zwembaden vanwege verhoging kwaliteitseisen

Hassan Bahara
null Beeld ANP
Beeld ANP

Exploitanten van kleine openbare badinrichtingen, zoals sauna’s, campings en bungalowparken, dreigen vanaf 2021 financieel in de verdrukking te komen door strengere controles op e-colibacteriën en chloordampen. Aanleiding is een recent voorstel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de kwaliteitseisen voor openbare badinrichtingen te verhogen.

Campings en bungalowparken zouden hierdoor 1.200 euro per jaar extra moeten betalen om veilig zwemwater te waarborgen. Sauna’s en welnesscomplexen zouden 2.100 euro meer per jaar moeten neertellen.

Strengere controle

‘De nieuwe regels zorgen voor schoner zwemwater, en kunnen financieel gedragen worden door grotere zwembaden’, zegt Henk Meijer, technisch coördinator bij Sportfondsen Nederland. ‘Maar voor kleinere locaties kan een financiële strop dreigen.’

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is al enkele jaren bezig met een voorstel voor strengere controles van openbare badinrichtingen omdat de kwaliteitseisen voor zwemwater sinds 1984 nauwelijks zouden zijn veranderd. Binnen de huidige parameters – in totaal zeven – zou volgens het ministerie nog onvoldoende gecontroleerd worden op bepaalde chloorverbinden die ‘soms pas op lange termijn een gezondheidseffect hebben.’ Ook op ‘microbiologische verontreinigingen’ – onder meer bepaalde e-colibacterien die diarree kunnen veroorzaken – zou onvoldoende getest worden.

Bungalowparken

Vanaf 2021 zal het zwemwater op 16 parameters gecontroleerd moeten worden. Dat houdt volgens Henk Meijer van Sportfondsen Nederland een verhoging van het aantal monsterafnames van zwemwater in. Dat moet vervolgens aan prijzig laboratoriumonderzoek worden onderworpen. Meijer: ‘Campings en bungalowparken hebben daar niet altijd het geld voor.’

Nederland telt 2.502 openbare badinrichtingen, van grote zwembaden tot baden op bungalowparken. Door de nieuwe regelgeving zullen deze badinrichtingen vanaf 2021 in totaal 4,8 miljoen extra kwijt zijn, becijferde het ministerie van I en W eind vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden