Financiële steunpilaar van Fortuyn doneert tonnen aan 50Plus

De ouderenpartij 50Plus heeft de afgelopen jaren forse financiële steun gekregen van Chris Thünnessen, de Haagse vastgoedmiljonair die eerder enkele tonnen stopte in de LPF van Pim Fortuyn en ook geld doneerde aan Trots op Nederland van Rita Verdonk. Via zijn bedrijf Metterwoon schonk hij in totaal 350 duizend euro aan de huidige eenmansfractie van Henk Krol.

Sacha Kester
Ouderenpartij 50Plus ontving 350.000 euro aan donaties van vastgoedmiljonair Chris Thünnessen. Beeld anp
Ouderenpartij 50Plus ontving 350.000 euro aan donaties van vastgoedmiljonair Chris Thünnessen.Beeld anp

In de jaren 2015 en 2016 schonk Thünnessen tweemaal een ton aan de partij en januari dit jaar stortte hij nog eens 150 duizend euro in de partijkas. Dit blijkt uit een overzicht van giften aan politieke partijen dat woensdag is gepubliceerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Thünnessen heeft vaker jonge politieke partijen gefinancierd. Zo was hij op de achtergrond betrokken bij de oprichting van de LPF, met name door een flinke gelddonatie. Eerder was hij een stille financier van Leefbaar Nederland, de partij waar Fortuyn zijn politieke carrière begon, en later kon ook Trots op Nederland op Thünnessen rekenen. De man heeft een geschat vermogen van 300 miljoen euro en zijn bedrijf Metterwoon is een van de grootste particuliere vastgoedbedrijven van Nederland, met voornamelijk huurwoningen in Den Haag en Rotterdam.

Screenshot van de lijst van giften aan politieke partijen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Beeld screenshot
Screenshot van de lijst van giften aan politieke partijen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.Beeld screenshot

Schenkingen aan PVV

Uit overzicht van Binnenlandse Zaken blijkt ook dat buitenlandse schenkingen aan de PVV flink zijn afgenomen. In 2015 ontving de partij van Geert Wilders nog ruim 108 duizend euro van de stichting van de Amerikaanse islamcriticus David Horowitz. Vorig jaar was dat ruim 22 duizend euro en dit jaar heeft het Horowitz Freedom Center nog niets overgemaakt.

Deze week schreef de New York Times dat Horowitz met zijn donaties mogelijk de Amerikaanse wet overtreedt, omdat zijn stichting geen geld mag geven aan politieke partijen. In een reactie laat de voorzitter van de stichting weten dat het geen schenkingen aan de partij zijn, maar steun voor de rechtszaken van Wilders.

Bij partijen als de PvdA, GroenLinks en D66 doneren Kamerleden en bewindslieden ruimhartig. Bij de SP is iedereen verplicht om een groot deel van zijn salaris in de partijkas te storten. Het CDA heeft als enige grote partij geen grote giften ontvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden