Financiële schade extreme regenval beperkt

De omvang van de schade na de extreme regenval van het weekeinde is vooralsnog beperkt. Het Verbond van Verzekeraars noteerde maandag voor ruim half miljoen euro aan schademeldingen. Verzekeraar Interpolis zei het veel drukker te hebben dan andere maandagochtenden. Particulieren en bedrijven claimden bij elkaar ruim 6 ton bij Interpolis.

Een ondergelopen basketbalveld in OuddorpBeeld anp

Langdurige regen en windstoten hielden zondag vooral huis in Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht. Hulpdiensten moesten veelvuldig in actie komen.

Vooral particulieren maakten maandag melding van schade door ondergelopen kelders en woningen. Toch viel het schadebedrag mee. 'Als dit later in de herfst was gebeurd, was de schade groter geweest. Door bladval raken dakgoten dan verstopt, waardoor het water niet alleen via de onderkant van de woning maar ook van bovenaf naar binnen stroomt', zei een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Alert gereageerd door brandweer
Volgens de zegsman is schade door regenwater vaak groter als er in korte tijd veel valt, zoals tijdens hoosbuien in de zomer. Zondag viel veel water gedurende een lange periode. Wat ook heeft meegespeeld bij de relatief beperkte schade is de reactie van waterschappen en brandweer. 'Met het creëren van waterbergingen en de inzet van pompen hebben ze alert gereageerd op de situatie', aldus de woordvoerder.

De grootste plens water viel op Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en in de Hoeksche Waard. Land- en tuinbouworganisatie ZLTO heeft de agrariërs daar benaderd met het verzoek eventuele problemen te melden. 'We willen een beeld krijgen van de gevolgen van de regenval. Als we weten hoe het er voorstaat, komen er wellicht knelpunten naar voren', zei een woordvoerder.

Boeren
Als de boeren hun aardappelen, winterpeen en wortels niet kunnen oogsten op de doorweekte akkers, kunnen de gewassen gaan rotten. Ongeveer een derde van de akkerbouwers heeft een zogeheten brede weersverzekering afgesloten voor dit soort gevallen. De verzekering is er gekomen met steun van de EU nadat in september 1998 veel schade was ontstaan na eveneens extreme regenval.

De waterschappen Hollandse Delta (Zuid-Holland) en Scheldestromen (Zeeland) waren maandag nog altijd bezig met het wegpompen van water uit de volgelopen polders. De waterschappen zeggen dat het water wel zakt, maar dat er zeker nog een paar dagen moet worden gepompt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden